2012.04.08. 07:26

A két hónapja újraválasztott türkmén elnök ország-világ előtt bebizonyította, hogy nemcsak a politikai porondon képes nyerni, hanem autóversenyzésben is állja a sarat: Gurbanguly Berdimukhammedow mindenki meglepetésére szombaton nekivágott egyautóversenynek, és fölényes győzelmet aratott.

Az államfő - aki a választási kampányban még Zsigulival közlekedett - egy smaragdzöld Bugatti Veyronnal érkezett a verseny helyszínére, eredetileg azért, hogy üdvözölje a részvevőket. A megnyitón azonban váratlanul olyan a kéréssel fordult a főszervezőhöz, amelyre senki emberfia se merne nemet mondani Türkmenisztánban. "Részt vehetek a futamon?" - kérdezte. A kedvező válasz után Berdimukhammedow autóversenyző ruhát öltött, és egy piciny, ám bivalyerős, török gyártmányú Volkicar volánja mögé ült. Lekörözte ellenfeleit, és pályarekordot állított fel, a verseny szervezői pedig úgy döntöttek, hogy a nyerő autót kiállítják a nemzeti sportmúzeumban.

A nyilvánvalóan előre megrendezett jelenet újabb epizódja annak az állami politikának, amely az elnököt a tettek emberének, fáradhatatlan és mindenre képes politikai vezetőnek akarja feltüntetni. A helyi sajtó gyakran cikkezet arról, hogy Berdimukhammedow hobbija az autósport. Három évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére döntöttek arról, hogy megrendezik a Selyemút nevű nemzetközi tereprali viadalt, amely három országon, Oroszországon, Kazahsztánon és Türkmenisztánon át vezet.

A türkmén hírügynökség jelentése szerint Berdimukhammedow szombaton jelen volt a kormány kibővített kihelyezett ülésén is, amelyen a türkmén tömeg- és profi sport fejlesztéséről volt szó. Ezután a kabinet tagjai részt vettek egy, olimpiai utánpótlást nevelő sportiskola átadásán. A "nemzet vezetője" ebből az alkalomból tíz versenyautót adott át a türkmén nemzeti autósport-központnak - áll a hírügynökség jelentésében.