Figyelj oda, ha részegen vezetsz

2012.07.30. 18:59

Nem volt jó napja Max Schreinernek. Ittas vezetés miatt vitték be az őrsre, miután fennakadt egy rutinellenőrzésen Sprockhövelben, Németország Észak-Rajna-Vesztfália tartományában. De ekkor még nem gondolta, hogy a felesége és a sógora ellen is rendőrségi eljárás indul még aznap.

Okos húzásnak semmiképp nem nevezhetjük, hogy a feleség autóval ment érte, mivel ő már szintén nem volt józan aznap este. Meg is fújatták vele a szondát, úgyhogy őt sem engedték már haza kocsival. De még ebből sem tanult a házaspár, segítségül hívták a sógort, aki nem ivott ugyan, viszont jogosítvánnyal sem rendelkezett. Ez a hazaúton derült ki, amikor a rendőrök megállították a hármast. Így történt, hogy néhány óra alatt mindhármuk ellen eljárás indult.

Németországban 0,3 ezrelékes véralkoholszinttől büntethető az ittas vezetés, ha egyúttal hibázik is a sofőr. Normál ellenőrzéskor 0,5 ezrelék feletti érték esetén szabható ki büntetés, 1,1 ezrelék meríti ki az abszolút vezetési alkalmatlanság fogalmát. Kerékpárosoknál ugyanez 1,6 ezreléktől érvényes, a jogosítványt viszont akkor sem veszik el, ha ennél részegebb bringást fognak a rendőrök.