Kiállítják a harmincéves tuning-Golfot

2012.09.02. 09:15

A német TÜV szigorú műszaki előírásainak megfelelve is lehet tuningautót építeni – ezt bizonyítja a német autószerelő, Marco Müller példája. Müller 1983-as Volkswagen Golf I-esét alakította át nagyon gondosan, így megnyerve a 4. TÜV Rheinland Tuning Night versenyét. A közel harmincéves Golfot ráadásul kiállítják a szeptemberi Automechanikán, a világ egyik legnagyobb autóipari szakvásárán is.

Marco Müller munkája során nap mint nap találkozik átalakított autókkal, de tapasztalatai szerint az átgondolt tervek csak nagyon ritkán párosulnak szakszerű kivitelezéssel. A műszakin való megfelelés pedig egyáltalán nem lehetetlen – az egész csupán kommunikáció és együttműködés kérdése az autóépítő és a vizsgabizottság között.

Müller klasszikus német stílusban szabta át egyes Golfját: az előre gyártott műanyag alkatrészek helyett a fémmunkát választotta, így készültek többek közt a szélesítések is – az így kialakított kerékjáratokat szépen kitöltik a 15 collos BBS-felnik. Az autó megjelenésén sokat dobnak a krómozott elemek – a tükrök és a lökhárítók például egy 1976-os Golfról származnak. A csokoládébarna fényezés – bár sokan méregdrága, egyedi munkának vélik –a Ford gyári kínálatában is szerepel.

Gazdája nemcsak kívülről alakította át a Volkswagent: a gyárilag 112 lóerős, négyhengeres 1,8-asból egy átdolgozott G60-as feltöltő segítségével hozott ki 220 lóerőt. A csokibarna Golf hat másodperc alatt gyorsul százra, végsebessége pedig 220 km/h körül van – ennek ellenére Müller tovább növelné autója teljesítményét.

A tuning-Golf a nagyközönség számára legközelebb a szeptember 11-től 16-ig tartó Automechanikán lesz látható, Frankfurtban: a TÜV Rheinland standján állítják ki.