A királynő autói

2013.01.29. 16:21

A holland királynőről, aki stílusosan távozott tisztjéből a mai napon, átadva a királyi feladatokat fiának, úgy tudjuk, nem volt nagy autórajongó, de néhány érdekes járműben azért láthatta őt a nagyközönség huszonhárom éves uralkodása alatt, és korábban is.

A Beatrix édesapja, a 2004-ben elhunyt Bernhard herceg volt az igazi gyűjtő a családban, jónéhány különleges járművel a garázsban, ám az ex-királynőről is előkerült néhány olyan fotó, amelyen autóval, vagy autóban látható. Diákként Volvókat – egy Amazont, majd egy 245-öst – használt, külföldi útjain számos amerikai elnöki cirkálóban is utazott, de az egyik képen egy még érdekesebb járműben látható. A DAF Kini egy Michelotti tervezte strandautó, amelyet Beatrix egyik olasz nyaralása során használt.

Uralkodása első évtizedeiben azonban – meglehetősen nehezen megmagyarázható módon – ragaszkodott a Ford Scorpio speciálisan átépített változataihoz. A nyújtott, emelt tetejű páncélozott limók nyilván sokkal kényelmesebbek, mint amilyen elegánsak, talán ezért használták ezeket 1980 és 2004 között. Csak miután a Fordnál kihaltak az igazán nagy európai limuzinok, rendeltek nyújtott tengelytávú Volvo S80-asokat egy svéd specialistától az államfő utaztatására.

Amennyire tudjuk, a holland királyi család a hétköznapokban most is leginkább Volvókkal jár – egy XC90-est biztosan használnak ilyen célokra.