A McLaren jobban ég, mint a Ferrari?

2013.05.24. 13:01

Korábban láttunk már leégett Ferrarit, Lamborghinit és Porschét is, de most kiderült, hogy a McLaren MP4-12C ugyanolyan jól ég, mint bármelik konkurense, ha nem jobban.

Minél kiélezettebb a technika és minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobb hőterhelést kapnak az alkatrészek, és annál nagyobb az esély egy kiadós autótűzre. Ráadásul a szupersportkocsikban sokkal több a karbonszál és a műanyag, mint a fém, így ha már meggyulladtak, kicsi az esélyük a túlélésre. Ezen a London mellett lángra kapott McLarenen is látható, hogy a motortér környékéről indult tűz lényegében az egész autót felemésztette. A szénszálas vázra épülő, 600 lóerős biturbó V8-assal hajtott gépből a tűzoltók gyors beavatkozása ellenére is csak négy kerék, némi fém, a váz egy része, és egy nagy marék hamu maradt. Talán a lökhárító rácsozatát még meg lehet menteni, de egyebet aligha, a pusztulás teljes.


A tűz pontos okát nem ismerjük – lehet egyedi műszaki hiba, vagy konstrukciós probléma is – csak annyi biztos, hogy személyi sérülés nem történt: a tulajdonos még időben megállt és kiugrott. Így egy karcolás nélkül nézhette végig, ahogy porrá ég a vagyont érő autó.