Megdőlt a vízen autózás rekordja

2014.06.02. 14:22

Izland nem éppen az épített útjairól ismert, de autósport arrafelé is van. Néhány helyi őrült a világ talán leggyorsabb terepejáróiban győz le bármiféle akadályt, legyen bár laza, mocsaras talaj, sziklás terep, vagy akár vízfelület.

A könnyű, és képtelenül erős terepjárók ugyanis olyan széles, és mélyen barázdált terepgumit használnak, amelyek bizonyos sebesség felett simán feülnek a víz felületére, sőt, hajtják is a víz felszínén, mintha lapátkerekek volnának. A versenyeken persze legfeljebb néhány tíz méteres gázlókon kell átjutni ilyen módon, de Gudbjørn Grimsson az egyik futamon rekordot döntött: 305 méteres távolságon szelte át a vízfelületet. Végig padlógázt nyomott, így az autó a vízfelszínen még gyorsult is – a csúcssebessége 87 km/h volt. A Jeepnek csúfolt Formula Offroad buggyt egyébként egy 7,4 literes Ford motor hajtja, amely úgy 1600 lóerős, és a Nelson Racing nevű cég munkája.

Grimsson azt mondja, jövőre még gyorsabban próbálja meg ugyanezt a mutatványt: megpróbálja elérni a 100 km/h-t a víz tetején.