Bukott amerikai legenda eladó

2014.07.08. 11:25

A szomorkás Tucker sztorit a detroiti autógyártók által megbuktatott szupermodern csodakocsiról sokan ismerhetik, hisz film is készült róla. Az azonban kevésbé közismert, hogy az összesen elkészült ötven autó ma is megvan, gyűjtőről gyűjtőre vándorol, és egyre nagyobb értéket képvisel.

Preston Tucker eredetileg nagy tömegeknek szánta jövőbe mutató autóját, amely biztonsági üvegezéssel, tárcsafékekkel, független felfüggesztéssel, a kanyarba bevilágító harmadik fényszóróval és farmotorral készült, így sok tekintetben évtizedekkel előzte meg a nagy autógyárak aktuális termékeit. Ám a legenda szerint épp ez lett a veszte: állítólag a detroiti autógyártók nyomására indult a cég ellen az állami vizsgálat, amely végül tönkretette a Tuckert, épp mire elkezdődhetett volna a gyártás. Tulajdonképp egy nullszéria készült el 1948 folyamán, 50 autót teljesen, egyet részlegesen sikerült összeszerelni a teljes felszámolásig. A típus képességeit jól mutatja, hogy az 50-es évek első felében még NASCAR versenygépként is használták, minimális módosításokkal.

A legtöbb elkészült autó magángyűjtők vagy múzeumok tulajdonában van – többek közt George Lucas és Francis Ford Coppola is vásárolt magának egyet-egyet – ám egy ilyen különlegességhez nem könnyű hozzájutni. Épp ezért különleges az az árverés, amelyen egy hónap múlva eladják az 1036-os alvázszámú, bronzszínű példányt. A Montereyben tartott aukción a szakértők szerint akár 1,5 millió dollárra – átszámítva 340 millió forintra – is felkúszhat a ritka modell ára.