Kamerával vetnek véget a vezetés közbeni telefonálásnak?

2014.08.22. 17:17

Egy brazil egyetem tudósai saját találmányukkal vetnének véget vezetés közbeni telefonálásnak.

A különféle felmérések eredményei szerint a közúti balesetek közel harminc százalékát a vezetés közbeni telefonálás okozza. Brazil tudósok ezért egy olyan rendszeren dolgoznak, amely elveszi a vezető kedvét a kihangosító nélküli mobilozástól. A műszerfalra szerelhető rendszer egy arcfelismerő kamerával figyeli a sofőrt, és erős hangon figyelmezteti, ha az a kezét tartósan az arcához emeli. A Santa Carina Állami Egyetem tudósai jelenleg a feladat azon részét végzik, ami azért felel, hogy a rendszer csak akkor jelezzen, ha az autó mozog, illetve hogy a sebességgel együtt növekedjen az érzékenysége. Ki kell küszöbölni, hogy egy hosszabb fejvakarásra ne jelezzen be, és lehetőleg a kézben tartott telefon legyen az, ami kiváltja a riasztást.

Hogy ki az, aki venne egy ilyen eszközt? Nyilvánvaló, hogy pusztán lelkiismereti okból, önnevelő célzattal senki sem szerelné fel autóját a készülékkel. A fejlesztők szándéka szerint az – egyelőre nevesincs – eszköz a különféle járműflották, például busztársaságok, taxicégek vagy autókölcsönzők számra lenne hasznos, de a friss jogsis gyermekükért aggódó szülőket is érdekelheti. Kérdés persze marad rengeteg. Nem mindegy például, hogy mekkora szerkezetről van szó, mennyi töltést igényel és az sem mellékes, hogy legkevesebb mennyi pénzből lehetne hozzájutni egy ilyenhez. Addig ugyanis, amíg arra is kicsi a hajlandóság, hogy a sofőrök egy-két teletank árából, a saját védelmükben forgalomfigyelő fedélzeti kamerát tegyenek a műszerfalra, nem valószínű, hogy egy ilyen eszköznek van létjogosúltsága.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.