Csak autózol, aztán meglátsz egy tankot az árokban

2014.09.14. 18:03

Bármennyire közhely, Oroszország tényleg a kifogyhatatlan közlekedési abszurdok tárháza. Hol máshol fordulna elő a világon békeidőben, hogy araszolsz egy Prius farában, aztán meglátsz egy árokba borult tankot?

A videón égnek szegezett talpakkal megpihent tank egy T-72B, a hetvenes évek egyik sláger szovjet harckocsijának modern változata. A típust anno bevetették Irakban és a csecsen konfliktusban is, a mai napig fontos darabja az orosz hadiflottának. A monstrum tömege bő negyven tonna, nagy szerencse, hogy nem lapított össze senkit az úton, amikor rádőlt az árokpartra.

A baleset Omszk városnál történt. A tankot egy karbantartás után szállították vissza a bázisára, amikor leesett a trélerről. Valószínű a rögzítésnél hibáztak el valamit, ezért a trélert vontató sofőrt 500 rubelre (háromezer forint), míg a gyári szerelőt, aki engedélyezte a szállítást 20 ezer rubelre (125 ezer forint) büntették. Az anyagi kár ennél valószínű messze nagyobb – elég megnézni, mi lett az aszfalttal és az útpadkával a tank alatt.

Bár a gyanú nem alaptalan, az árokba borult tanknak valószínű semmi szerepe az orosz-ukrán-konfliktusban. Omszk jó háromezer kilométerre található a forrongó kelet-ukrajnai eseményektől, így aligha volna bármi köze az ott zajló harcokhoz. Omszk egyébiránt Nyugat-Szibériában, a kazah határnál fekszik, lakói száma meghaladja az egymilliót. Itt található Oroszország legnagyobb olajfinomítója.