120 milliót ér a legendás Bandita

2014.12.17. 18:24

A Pontiac Firebird Trans Am jó külsejű autó – különösen ez az 1977-es fekete-arany kivitel – de talán ezért is van belőle rengeteg, így még mindig viszonylag olcsó. Ennek ellenére több vadiúj, méregdrága olasz sportkocsi áráért kelt el ez a példány, amely korábban Burt Raynolds tulajdona volt.

Az autó egy árverésen talált új gazdára, egész pontosan 480 ezer dollárt adtak érte. Ez nagyrészt persze annak a ténynek köszönhető, hogy ez a példány a főszereplő tulajdonába került, és egyedi példány, egyedi festéssel – még a Bandit matrica is ott van a rendszámtartón. A hasonló állapotú 1977-es Trans Am-ek egyébként jó, ha tizedennyit érnek, bár 30 ezer dollárért már kiváló példányokat kapni. A konkrét autó egyébként nem szerepelt a filmben, csak a reklámkampányban, viszont évekig Burt Reynolds használta a forgatás után is.

Az 1977-es Trans Am egyébként tipikus hetvenes évekbeli amerikai izomautó: bár a motorja 6,6 literes, a teljesítménye a korabeli fogyasztás-korlátozás miatt csupán 185 lóerő. Ennek ellenére egész jól megy: 8 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t, és 16 másodperc alatt futja meg a negyed mérföldet állórajttal. A Banditának azonban aligha próbálgatják majd ezen képességeit, hisz elsősorban filmes relikviának számít, és mint ilyen, valószínűleg csak még értékesebb lesz a követekző évek során.