Nagy pofáraesés... homokdraggal

2015.05.18. 13:33

A motorsport egy új dimenzióját láttuk megnyílni magunk előtt, a végső megoldást a homokdombok gyors megmászására. Mondjuk lehetséges, hogy a környezetvédők nem örülnének a vastag koromcsík miatt, amit a jármű maga után húz, de legalább nem szennyezte sokáig a környezetet.

Bizonyára csak úgy új ez az autósport-ágazat a számunkra, ahogy egy csecsemő számára – nem láttunk ilyet, pedig nyilván régóta létezik. Ettől azonban nem kevésbé meghökkentő a látvány: a gyorsulási versenyautók terepjáró megfelelője. A forma is hasonló, csak az autó orra rövidebb, és a hátsó gumik mások – a fogaskerék-fazonú kerekek nyilván szükségesek, ha a laza talajon próbálnak átvinni 750 lóerőt. Az autóban ugyanis a Chevrolet és GMC pick-upok számára gyártott V8-as Duramax dízelmotor kerül, amely a nagyobb turbókkal simán lead 750 lóerőt, és nyilván a nyomatéka is elképesztő lehet.

A homokdragstert kifejezetten ilyen lejtőmászó versenyekre készítették, bár itt épp nem egy győztes futam, hanem egy elmért, autótöréssel végződő felfutás látható. Bár nem olyan egyszerű, ahogy itt leírjuk, valószínűleg a sofőrnek is köszönhető az autótörés, hisz a jármű valamelyest a levegőben is irányítható a gázpedál segítségével, illetve a rámpa végén az is befolyásolható, hogy mekkora lesz az ugratás. Az autó orra megsemmisült, és a hátsó futómű is javításra szorul, de mivel a hajtáslánc épnek tűnik, valószínű, hogy nincs vége a brutális homokfutó pályafutásának.