2015.06.19. 15:00

A Ferrari Testa d'Oro egyedi darab, és inkább szobor mint jármű, bár túlléphető vele a 350 km/h-s sebesség. Most egy olasz sportkocsi-kereskedésben bukkant fel, és eladó, bár az árát nem írták le – ilyesmiről csak komoly érdeklődőkkel tárgyalnak.

A Purosangue Maranello klasszikus és különleges sport- és versenyautókra szakosodott kereskedés a Ferrari szülőhelyén, bár árulnak mindent, ami drága és érdekes, Alfa Romeókat, Porschékat, sőt, Minardi F1-es versenygépet is. Náluk bukkant fel a Testa s'Oro, amely egyike a legizgalamsabb egyedi Ferrari-átépítéseknek. Egy Ferrari Testarossa műszaki alapjaira építette a német Lotec tuningcég, az akkor elérhető egyik legerősebb sportkocsi-motorral, az ötliteres, ikerturbós Ferrari-Lotec 5.0-val, amely 750 lóerőt adott le. A karosszériát 1989-ben maga Luigi Colani tervezte, az újkori formatervezés legellentmondásosabb és legerősebb stílusú alakja.

A semmi mással össze nem téveszthető Ferrarit eredetileg arra építették, hogy megdöntsék vele az 1938-as Mercedes Rekordwagen 432,7 km/h-s sebességi rekordját. Az az autó is hasonló teljesítményű volt, 736 lóerős, de mellé 750 kilogrammos – talán ezért sem jött össze a rekord, és persze hamar kiderült itt is, hogy Colani művei inkább csak áramvonalasnak látszanak, de a valóságban ritkán bizonyultak kedvező aerodinamikai kialakításúnak. Ennek ellenére '89-ben elérték vele a 340 km/h-t, majd a forma teljes átalakítása után, három évvel később a 351 km/h-t.

Az eladó autó az eredeti, első karosszériaváltozatot viseli, így hibátlanul visszaadja a jellegzetes Colani formavilágot – és valószínűleg ez az igazi értéke. Mivel forgalomba helyezni nemigen lehet, és a Bonneville-sóstó sík medréhez tervezték, célszerűen még versenypályán sem igen használható – szinte biztos, hogy a méteres első légterelő a legkisebb bukkanón sérülne – de ennek ellenére nem kételkedünk benne, hogy felbukkan majd egy megszállott gyűjtő, aki szívesen látná a saját garázsában ezt a ritkaságot is, és nem sajnálja a pénzt a négykerekű szoborért.