Csúszhat az ex-Top Gear trió visszatérése

2015.07.07. 17:43

Bár úgy tűnt, a Top Geart elhagyó műsorvezető-hármas már jövőre visszatérhet a konkurenciánál, könnyen lehet, hogy ebből 2016 folyamán semmi nem lesz. A probléma a BBC-s szerződésükben gyökerezik.

A problémát az okozza, hogy a BBC-vel kötött szerződésben van egy pont, amely megtiltja, hogy a brit állami televízió engedélye nélkül konkurens, brit központú televíziós csatornánál fellépjenek – és ez a feltétel a felmondástól számítva két évig biztosan érvényes. A hírek szerint az ITV adta a legjobb ajánlatot – ezt Clarksonék is készek lennének aláírni – de így életbe lépne a konkurencia-kizárási passzus a szerződésben, azaz vagy 2017-re halasztanák az új műsor beindítását, vagy pereskedhetnének a BBC jogi apparátusával.

Akad persze más megoldás is: a Netflix és az Amazon Prime is tett ajánlatot, és mivel ezek a cégek nem brit központúak, és nem is televíziós adást sugároznak, hanem az interneten terjesztenék az új autós műsort. Így ezekkel a szerződésekkel eleve kikerülnék a problémát.

A BBC aggodalma egyébként jogos: az utolsó Top Gear epizódokkal rekordot döntött a csatorna, majdnem hatmillióan nézték meg az adásokat csak Nagy-Britanniában – mondhatni, rosszabbkor nem is dobhatták volna ki Clarksont, pofozkodás ide vagy oda.