2022.01.23. 09:47

A videókészítés demokratizálása azt jelenti, hogy végtelen mennyiségben fogyaszthatunk remek filmeket, melyeket mobillal vettek fel, amit még csak fekvőbe se forgatott az operatőrnek felkért cimbi. Szerencsére azonban azt is magával hozta ez a folyamat, hogy a bonyolult, trükkös felvételekre képest eszközök is sokkal hozzáférhetőbbek lettek, úgyhogy most már nem csak pár óriás tévétársaság feladata a csodagyártás. Mert egy motorfelújítós timelapse, ha jól csinálják, akkor egészen varázslatos.

A film előzményei sem érdektelenek, bár a Hagerty ernyője alatt dolgozó csapat csak a motorra koncentrált, nem az autó teljes sztorijára. Elmondásuk szerint ez egy 1965-ös Austin Mini Cooper S, tehát igencsak hegyes szerszám, ám a pajtából előhúzva a motorja igencsak füstölt. A generálozást több videóban kísérték végig, melyekben Davin Reckow, a sorozat szimpatikus arca mesél a feltárt problémákról és a megoldási lehetőségekről. Szóval ha megy az angol és szereted a bütykölést, érdemes beleásni magad, itt például arról mesél, miért is füstölt ez a motor, és hogyan tervezik ezt a gépműhelyben orvosolni.

Persze nem először szerepel nálunk a Redline Rebuilds, mutattuk már a régi Ford V8 és a Chevy Small Block felújításukat is, de ezt a munkájukat különös érdeklődéssel figyeltem. Hiszen nekem is pont lapul a garázsban egy 1275-ös motorral szerelt Mini, ami több lépcsőben hasonló kalandokon esett át – még ha a gépműhelyt és a festést ki is hagyta. Szerencsére ugyanis a blokk, a hengerek és a hengerfej is egészséges maradt, és amikor 9 év állás után először indítottuk, még nem tudtuk, hogy a váltó viszont beteg. Persze ilyenkor télen ritkán veszem elő és csak rövid utakra, pedig fűtés éppen van benne, téligumit azonban persze nem vettem rá, miért is vettem volna – a karosszériamegmaradás törvénye értelmében jobb, ha sós nedvesség már nem nagyon éri a kicsikét. Nade a lényeg, hogy a fenti videó végén Davin arcán sugárzó örömöt mélyen át tudom érezni, hiszen nem is olyan rég volt, 2020 késő őszén, amikor a mienk először újra beindult.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.