Ennél gyorsabb Merci SL biztosan nincs

2022.02.01. 12:04

Amerikában a negyedmérföldes gyorsulási versenyek egyik kategóriája az úgynevezett Pro Mod autóké: ezek tulajdonképpen rideg versenytechnikát felvonultató dragsterek, amiknek az utcai autókhoz már szinte semmi köze és amiket valamilyen stilizált kasznival borítanak be. A csőváz és a tengernyi átalakítás miatt ezek a kasznik mindig kicsit torz arányúak és általában csak nyomokban emlékeztetnek arra az autóra, amit mintáznak.

Az ok tulajdonképpen logikus, mivel a kasznit az alatta lévő műszaki tartalomhoz alakítják és nem egy meglévő autóba zsúfolják a műszaki tartalmat. A csapatok sportot űznek abból, hogy lehető legképtelenebb és legötletesebb kasznik kerüljenek az autóikra. Így készült el ez az R129-es Mercedes SL-t mintázó burok is.

Az ál-Merci versenyautó Rick Lefever kreálmánya és bár lóerőadatokról és menetdinamikáról nem esett szó, az elég beszédes, hogy négy turbóval fújták meg a motorját. További érdekesség, hogy az építés során rengeteg titánt alkalmaztak, így az autó versenykész súlya elképesztően alacsony: mindössze 1830 font, azaz körülbelül 830 kilogramm.

Via Engle Bros. Fabrication