Eladó a mongol elnök ZIL-114 limuzinja

2022.02.07. 15:47

A ZIL-ről (Zavod imenyi Lihacsova/Lihacsov Autógyár) sokaknak a tajgát gyötrő babakék teherautók ugyanúgy eszébe juthatnak, mint a pártelitnek szánt limuzinok. A moszkvai gyártó luxusautóinak már csak a méretük miatt is legalább olyan jelenléte volt, mint a teherautóknak vagy épp az amerikai párjaiknak. A ZIL-114 a Chrysler Imperialra hajazott, de az előd ZIL-111 is hordozott olyan klasszikus amerikai jegyeket, amelyek az 50-es és 60-as évek Cadillac-jein tűntek fel.

A 114-es kétszer is befért a Guinness-rekordok könyvébe: először 1971-ben, mint a világ legszélesebb szériagyártású autója, majd 1974-ben a maga 3085 kilójával, mint a világ legnehezebbje. Ilyen súly mellett és a benne hurcolt VIP személyek miatt nem is a szokványos szovjet puritán megoldások jellemzik: jutott bele szervokormány, négy darab (!), szervós tárcsafék, klíma, elektromos ablakok és tükrök, de az üléseket is motorok mozgatták.

A motorizáltsága szintén tekintélyes, a 6959 köbcentis V8-asa 300 lóerőt és 558 Nm-t produkált, amihez egy kétsebességes automataváltót párosítottak. A ZIL így elvileg 200 km/h-ig tudott gyorsulni, amivel kevés keleti blokkból származó autó tudott volna versenyezni. A 114-es egészen 1978-ig maradt gyártásban, ekkor a ZIL 4104 váltotta le, de a tulajdonosok - letöbbször politikai figurák - sok esetben még évekig használták őket. 

Ez a konkrét példány 1967-ben készült, az eladó információi szerint a YB0001-es rendszámot viselte, ami elvileg Mongólia elnökének volt fenntartva. Az autót később, 2004-ben bizonyos Paul Thanry vásárolta meg közvetlenül az Sauvigny-le-Bois-ban található Államfői Autók Múzeumától, ami azóta sajnos bezárt.

Most az Artcurial aukciós ház bocsátotta eladásra az autót, az árverést március közepén tartják Párizsban. 40- és 60 ezer euró közé becsülik a majdani győztes licitet, összehasonlításképp, ez egy új C-osztályos Mercedes ára. Az autón látszik a kor - közel 15 éve nem volt használva - , itt-ott a rozsda is megtalálta, de összességében nagyon jó állapotnak örvend, remek történelmi ízű befektetésnek tűnik.