WAVE: a kamion jövője?

2014.03.12. 16:34

A Walmart nevű amerikai üzletlánc pénzéből fejlesztették ki azt a kamiont, amely akár jelentősen csökkenthetné a közúti áruszállítás költségeit. A WAVE ugyan megtartja a bevált nyergesvontató-félpótkocsi elrendezést, de ezen belül minden konvenciót felrúg. Azt persze nem tudni, hogy anyagilag is megérné-e egy ilyen járművet gyártani, de nem kizárt.

Az alapötlet az volt, hogy a legjobb műszaki megoldásokat felhasználva építsenek könnyebb, kisebb légellenállású, hatékonyabb hajtású kamiont. A forma eleve elég szokatlanra sikerült: a vontató műanyag burkolatot kapott, hasonló aerodinamikai kialakítással, mint a 300 km/h felett közlekedő legújabb japán szupervonatok. A fülkében egyetlen ülést helyeztek el, de azt középen – ezen felül csak a kormánykerék és két nagy kijelző került az üvegbuborék alá. Hátul azonban kényelmes pihenőt alakítottak ki, ahol természetesen aludni is lehet.

Futurisztikus formájú vontatót már láttunk, a fülke alatt viszont kifejezetten érdekes technika rejtőzik: elektromos hajtás, amelynek az akkumulátorát egy kisméretű gázturbina tölti szükség esetén. A vontató koncepciójának átdolgozásával azonban nem elégedtek meg: a félpótkocsi felépítményét is karbonszálas műanyagból készítették el, ami ekkora összefüggő elemeknél már nagyon nagy műszaki teljesítmény.

Sajnos azon túl, hogy tele van látványos megoldásokkal, nem tudni, hogy a WAVE hatékonyabb-e a hagyományos kamionoknál, és ha igen, mennyivel. Arra sincs sok esély, hogy a típust szériában gyártsák, így egyelőre legfeljebb arra jó, hogy felhívja a gyártók figyelmét, kamiont így is lehetne építeni.