Harapott egyet a Kamazból a Daimler

2014.11.09. 18:37

Tizenegy százalékról tizenöt százalékra növelte részesedését a Kamazban a Daimler AG. Drága üzlet volt, egyelőre nem tudni, megérte-e a németeknek.

A Daimler a Kamaz mellett több ázsiai vállalatban jelen van résztulajdonosként. A Mitsubishi kamion- és buszgyártó vállalatának például 89 százalékban tulajdonosa, de két kínai óriásvállalatban, a Denzában és a BAIC-ban is nagy a részesedésük. A Kamazban eddig 11 százalékon álltak a németek, a napokban pedig azzal a 4 százalékkal növelték a tulajdonhányadukat, amit az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tartott a birtokában a Daimlernek. A 15 százaléknyi tulajdonrész értéke a harmadik negyedév végén 140 millió euró volt. Az év elején ez a hányad még 9,7 százalékkal többet ért.

Látszólag a Daimler ezzel a plusz négy százalékkal nem kap majd érezhetően nagyobb beleszólást az első sorban haszongépjármű-gyártással foglalkozó Kamazban. A vállalat legnagyobb részvényese, 49,9 százalékkal a Rosztyeh orosz állami konszern, de a nagyok között szerepel még a 20,81 százalékos hányaddal rendelkező, cipruson bejegyzett Avtoinvest Limited, továbbá a 2,73 százaléknyi résszel rendelkező ciprusi Decodelement Services Limited.

A Kamaz-hányad egyébiránt egymillió euró adózás utáni veszteséget okozott a Daimlernek az idei első kilenc hónapban az egy évvel korábbi 12 millió euró profit után.