Szuperhatalmak elnökei egymás közt: szép a kocsid, pajtás

2023.11.19. 12:21

A napokban tartott Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának mellékszálaként találkozott egymással az Egyesült Államok és Kína első embere, Joe Biden és Hszi Csin-ping. A világpolitika és -gazdaság szempontjából komoly kérdések mellett diplomáciai pávatáncot is jártak, de közben némi autós small-talkra is jutott idő.

Régóta presztízskérdés, hogy a jelentős hatalmak saját elnöki limuzinnal közlekedjenek: Biden szolgálatában a Cadillac emblémás Beast áll (Bumbi elnöki limós anyagáért katt ide), a japán vezetők és császári család a Toyota Century különleges változataiban utaznak, Putyin az Aurus Senatot, Emmanuel Macron egy DS7 Crossbacket, míg Hszi a Hongqi L5 egy módosított változatát használja.

A limuzin pontos specifikációja természetesen titkos, így csak a civil változatból lehet következtetni, ami már önmagában is tekintélyt parancsoló: 800 ezer dollár körüli áron kínálják, változattól függően 6 literes V12-es hajtja (a második gerenációban ez már nem elérhető), 5555 mm hosszú és páncélozás nélkül is 3 tonna fölötti, pontosabban 3175 kilót nyom. Valahol vicces, hogy az L5 80-as évek elejéig használt elődje, a CA770 az amerikai Chrysler Imperial műszaki alapjaira épült, Ford és Chrysler motorok hajtották.

A megbeszélés végén Biden kikísérte kínai kollégáját, és min talált volna jobb táptalajt az informális fecsegés, mint az autókon:

-Gyönyörű autó.
-Hongqi.
-Olyan, mint a mi Cadillac-ünk ott. (...) Tudod, hogy hívják?
-???
-A Szörny.
-*diplomatikus hahaha*

Nyitókép: Reuters/Kevin Lamarque