Az oroszok felboncoltak egy Teslát

2017.11.30. 09:14

András napján kezdődik a Hidegindító. 1886-ban éppen ezen a napon, Párizsban megnyílik a Folie Bergére táncos mulató, 1944-ben a Második világháborúban visszavonuló német csapatok felrobbantották a Lakihegyi adótorony tartókábeleit, a torony eldőlt és összetört, 1990-ben pedig szintén ezen a napon fejeződött be hivatalosan is a keletet és a nyugatot elválasztó Berlini fal bontása. A nap szülöttei Mark Twain (1935-1910) amerikai író (egyebek mellett a Tom Sawyer kalandjai szerzője), Ridley Scott filmrendező (1935) és Billy Idol brit punk- és rockzenész (1955), akitől egy kevesebbszer játszott dal a Prodigal Blues a nap dala.

Hírek autósoknak

2

Belgiumban 147 százalékkal több elektromos autót adtak el 2016-ban, mint egy évvel korábban, írja a La Libre Belgique. A beszámoló szerint a Magyarországnál kisebb, de szintén körülbelül 10 millió lakosú országban mintegy 10 ezer villanyautó van, amely a regisztrált gépjárművek 1,6 százalékát teszi ki. Ezzel az adattal Belgium az uniós tagországok között a hatodik a sorban Norvégia (24 százalék), Hollandia (5 százalék), Izland (4,2 százalék), Svédország (3,2 százalék) és Svájc (1,8 százalék) után. Belgium sokat fektet az elektromos autók energiafelhasználását biztosító infrastruktúra fejlesztésébe. Az egy négyzetkilométerre jutó töltőállomások számának tekintetében, az országok méretéből adódóan Hollandiát (150), Svájcot (44) és Luxemburgot (24,8) követően Belgium (20) a negyedik, természeti adottságaiból kifolyólag Norvégia e tekintetben csak a tizedik az Európai Unió országai között. (MTI)

IMG 4662

A Lada visszatér Kubába. A Renault tulajdonában lévő orosz AutVAZ két típust a Vestát és Largust szállítja majd a szigetországba, ahol az autópark zömét a 40-es és 50-es évekből származó amerikai autókon kívül a 60-as és 70-es évek szovjet autói, illetve ezek helyi mutációi teszik ki. Az új szállítmány a márka 2005-ös kivonulása utáni időszakot zárja le és az első adagból jellemzően kormányzati taxik és bérautók lesznek, de ezeket dílerhálózat kiépítése követheti, persze csak az ifjabb Castro fémjelezte rezsim szigorú felügyelete mellett. (Autonews)

IMG 3026

A Reuters értesülése szerint a PSA (Peugeot-Citroen) visszakérné az Opelért nemrég kifizetett 1,3 milliárd eurós összeg közel felét, miután kiderült, hogy az egykori GM-márka által használt motorok egy része sokkal kevésbé környezetbarát és többet fogyaszt, mint gondolták, így azokkal nem teljesíthetőek az Európai Unió 2020-2021-es széndioxidkibocsátás-csökkentési célkitűzései, ezért a PSA-nak fel kell pörgetnie saját motortechnológiáinak átvezetését a frissen vásárolt német márka modelljeibe. (Autonews)

Tesla-boncolás Oroszországból

Az E-Cars.hu egyik olvasója osztotta küldte be tegnap ezt a talányos videót, amit nem lehet nem megnézni. Nem a pokróccal letakart autópadlón játszadozó szerelők és nem is a puszta tény teszi érdekessé, hogy éppen az oroszok boncolták fel először ennyire a Tesla Model S-t, hanem a nagy kérdés: mit akarnak ezek. Ha te is szoktál a Youtube végtelenül sokféle motorindítós (autó, hajó, repülőgép) videója előtt merengeni, akkor ma válts villanyautókra, ugyanis a felvétel készítői nem kivégezték a Teslát, hanem szétbontották, de még így is működik. 

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Tanulj parkolni a Kreszprofesszorral!

Néhány héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, a tizenhatodik rész.  

16 (1)

16. Meddig érvényes a képen látható „Várakozóhely” tábla?

a.) A következő útkereszteződésig.

b.) A következő megállni tilos tábláig.

Helyes válasz, a, de igazából az első válasz sem felel meg teljesen a jogszabályban leírtaknak, ugyanis a várakozóhely tábla térbeli hatályát, bármilyen hihetetlen is, a KRESZ nem szabályozza megfelelően. Még egy kihelyezett megállni tilos tábla sem érvényteleníti, hiszen a várakozóhely az úttesten kívül helyezkedik el, a képen látható helyen például a járdán. A megállni tilos tábla viszont az úttestre vonatkozik. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy mivel a megállási tilalmakat, illetve a mozgó járművekre vonatkozó tilalmakat a kereszteződések feloldják, ezért a kijelölt várakozóhelyek esetében is az a szerencsés, ha azt az útkereszteződésekig értelmezzük. Főleg, hogy egy másik útról bekanyarodó jármű is jó, ha tisztában van a várakozóhely létéről. A legkorrektebb megoldás egyébként az lenne, ha a várakozóhely végét is jelzőtáblával jeleznék.