Kevesebb autót lopnak

2000.10.26. 09:50

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nemrégiben készítette el internetes honlapját s ezen immár részletesen is olvashatók - igaz, még elég gyéren - információk arról, hogy például hol, milyen gépkocsikat loptak el. A rendszám és típus alapján keresgélők egyelőre még csak három ellopott autó adataira bukkanhatnak, de az összesített adatok máris rendelkezésre állnak.

 
   
   

Idén szeptemberben például 1100 gépjárművet loptak el Magyarországon, ami a tavaly szeptemberi adathoz képest 23 százalékos csökkentést jelent. Az összes ilyen bűncselekmény közül 1013 esetben személygépkocsit tulajdonítottak el a tolvajok, s ez a szám 22,5 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakában regisztráltnál.

Az ORFK tavalyi adatai szerint ,,20 321 járműkörözés elrendelésére került sor", ami magyarul azt jelenti, hogy nagyjából ennyi autót, motort, kisbuszt, stb. lophattak el 1999-ben Magyarországon, illetve ennyit köröznek a nemzetközi bűnüldöző szervezetek. A honlap szerint ez a szám 3 766-tal kevesebb, mint egy esztendővel korábban. (1998-ban és 1997-ben egyébként több mint 24 ezer járművet köröztek a hatóságok.)

Ugyancsak a rendőrség adatai szerint 1999. december 31-én 105 ezer 817 járműkörözés volt hatályban, amelynek közel tíz százalékát az Interpol Magyar Nemzeti Iroda rendelte el a külföldi szervek felkérésére. 95 ezer 896 járművet a hazai hatóságok (főként a rendőrség) keresnek.


,,A járműbűnözés által legkedveltebb járműgyártmány" (ez az ORFK hivatalos megfogalmazása) 1999-ben is - az előző két évhez hasonló módon - a Volkswagen volt, ezt követte a Lada. VW-ból egyébként stabilan kétezer fölötti a körözött járművek száma, az eltűnt Ladák száma viszont drasztikusan csökkent az elmúlt évben, és másfélezer alá került a listán a szovjet/orosz gyártmány.

A Trabant az 1998-ban elvesztett stabil harmadik helyét 1999-re ismét visszanyerte, ám ez aligha boldogíthatja a tulajdonosokat. A listákon szerepel a Simson is, amelynek (segéd)motorkerékpárjai e sorok írójának örök időkre emlékezetében maradnak, mások viszont örökre bolyonghatnak meglovasított motorjaik után. Az mindenesetre biztos: kevesebb Simsont loptak 1999-ben, mint 1998-ban.