Nem életbiztosítás

2000.12.06. 11:20

Minek nekünk az autóba tv? Már a kocsiban sem tudunk meglenni Rosalinda nélkül? Úgy tűnik, nem.

 
   
   

Kicsit nehéz alaposabban beleélnem magam, mert még otthon sincs tévém. Nem sznobizmus, vagy valamiféle tüntetőleges különcködés az oka, hanem egy szétköltözés - én a lemezgyűjteményemtől nem akartam megválni. Jobban jártam.

Azóta nem is nagyon éreztem komoly késztetést, hogy vegyek magamnak tévét. Azt elég jól sikerült megszerveznem, hogy a Heti Hetesre valahová bekéreckedjek, a többit pótolja az Internet meg a rádió.

 
   
 

Ehhez képest itt tekereg egy irdatlan kábelkígyó, ami két fekete dobozkát köt össze. KVC 1000 és KTC 1000 a becsületes típusuk. Elválaszthatatlan párost alkotnak, így együtt az alábbiakat tudják: tv-vevő, Pal/Secam, RSD rádió, 4x45 wattos rádió, 2 pár RCA kimenet, videó és hangbemenet, na és a legnagyobb szám, a 6.5"-os érintőképernyő.

A beszerelés nem egyszerű, ne ez legyen az első autóhifi termék, amit be szeretnénk varázsolni autónkba. Egy profi műhely jó egy napos munkája tud lenni a beépítés. Utána jön a finomhangolás, a végső összelövés. Mindez persze még tovább tart, ha az autónk zeneberendezését is az érintőképernyőről akarjuk kontrollálni.

 
   
   

Ha csajozós autóba akarjuk, vagy azt szeretnénk, hogy a szomszédot egye a sárga irigység, remek választás. Csak bekapcsoljuk, egy kis motor kitolja a kijelzőt, és az általunk beállított szögbe fordítja. A kikapcsolás ugyan ez, csak fordítva. Persze a harmonikus párkapcsolat kiépítése és a szomszéd bosszantása, mint cél eltörpül a komolyabb ok mellett: a biztonság a Kenwood kulcsszava.

Bezárt állapotában pont annyira nehéz vele bármit kezdeni, mint a többi MASK-os, biztonsági távirányítós, hagyományos fejegységgel. És a vezetés biztonságára is figyel a készülék. Amennyiben szabályosan kötjük be, csak behúzott kézifék esetén nyílik ki a képernyő. De csak egy kábelt kell máshová kötni, és a kézifékre máris fittyet hány a tévénk.

 
   
 

Nekem legjobban az érintőképernyő tetszik. Eleinte aggódtam, hogy a sok ujjlenyomat elcsúfítja a kijelzőt, de ez jó pár hetes használat után sem jelentett gondot. A teljes hifinket innen vezéreljük, a tácsszkrín finom bökdösésével. Az egyetlen gondot az esetleg túl hosszúra épített műkörmök okozhatják, akkor viszont ott a távirányító.

A szerkezetet ellátták hang és video bemenetekkel, ami azt jelenti, videomagnót, DVD-t, vagy akár videojátékot is gond nélkül csatlakoztathatunk rá. A két utóbbi brilliáns képminőséget nyújt. Az aprócska LCD képernyő több sort tud megjeleníteni, mint amit az otthoni tévészabvány előír, és intelligensen át tudja méretezni a képet.

 
   
   

Sikerült rávennem több barátomat, hogy velem együtt az aprócska monitor előtt kuporogva végignézzék velem a Mátrix-ot, DVD-ről. Be kell valljam, egyáltalán nem volt annyira fárasztó, mint gondoltam. Megdöbbentően éles kép, jó kontrasztok. Mintha egy jókora kivetítős monitort látnánk, miniben.

Autózás közben nem életbiztosítás a tévénézés. Ilyenkor nem is annyira jó a kép. A minőséggel nincs baj, de a magasabb házak időnként leárnyékolják az adókat, ami zaj formájában jelentkezik. A Kenwood ezt egy nagyon kifinomult, 4 darabos, erősítős, antennarendszerrel próbálja megoldani.

 
   
 

A lakótelepek magas betontornyaival sajnos ez a rendszer sem megbirkózik meg maradéktalanul, de az eredmény így is legalább jónak mondható. Olyannyira, hogy igazi tévérajongóknak két választásuk marad a készülék beszerelése után.
1.: Többet egyetlen biztosító sem áll szóba velük a megsokasodó káresemények miatt.
2.: Sofőrt fogadnak.

Én pedig szomorú szívvel adtam vissza a tesztkészüléket, és szüntelenül az a gondolat motoszkált bennem: mikor lehetne ilyenre ismét szert tenni? A készlet az árlistákban 450 000 forint, de akciókban feltűnik 380 000 forint körüli árakon is.