Kenguruzsák és mózeskosár az autóban

2001.08.03. 09:53

Talán még sohasem volt ennyire széles a piac. Vásárolhatunk gyermekülést autós márkakereskedésekben, bababoltokban, kisebb autóalkatrész üzletekben, hipermarketekben de akár az interneten keresztül is. Változó az ülések kialakítása, szolgáltatásaik, és nem utolsósorban áruk, mely felmérésünk szerint 7.500 és 67.500 Ft között alakul.

 
   
   

A legutolsó szabvány a porontyszállítók tekintetében az ECE R44.03 névre hallgat, hogy a választott típus ennek megfelel-e, ellenőrizhető az ülésen vagy a kézikönyvben.

Leggyakrabban az üléseken vagy nevükben feltüntetik az universal szót, de semmiképp se gondoljuk, hogy ez azt jelenti, hogy az adott ülés automatikusan passzolni fog autónkba. Előfordulhat, hogy autónk biztonsági öve egyszerűen nem elég hosszú az adott ülés rögzítéséhez, de kisebb autókban az sem kizárt, hogy a hátsó ülőlap mérete teszi lehetetlenné a biztonságos beszerelést.

A legfontosabb szabály: soha ne vásároljunk olyan ülést, amit nem volt alkalmunk belepróbálni az autóba! Ez kereskedőfüggő, de álljunk a sarkunkra, a kereskedelemben dolgozó alkalmazottak meglepően nagy része gondolja úgy, hogy munkaköri leírása csak az áru pénzre cserélésére vonatkozik.

 
   
 

A rögzítéshez az alábbi alapszabályok érvényesek:

Amennyiben lehetséges, a hátsó ülésre helyezzük a gyermekülést, mivel ez az autó legbiztonságosabb része.

A menetiránnyal szemben elhelyezkedő ülést soha ne rakjuk az anyósülésre, ha az utasoldali légzsák kikapcsolása nem lehetséges, mert a balesetben kirobbanó légzsák könnyen halált is okozhat.

Olvassuk végig a használati utasítást, ne az ülésre ragasztott matricák alapján rögzítsük az ülést. Bár ez utóbbiak között is találunk használhatót, nagy részük nem egyértelmű, vagy a használat során egyszerűen leesik, úgyhogy az útmutatót mindenképp tartsuk meg. Ennek jelentőségét mostanra már a gyártók is felismerték, és az újabb ülések hátulján kis rekeszt találunk a kézikönyv tárolására. Szükségünk lehet rá akkor is, ha doktori képesítésünket már megszereztük az ülés rögzítéséből, hiszen innen olvashatjuk ki a huzat tisztításának helyes módját, vagy az öv magasságának állítását.

 
   
   

Használjuk izmaink erejét. A használati utasítások nagy része előszeretettel javasolja, hogy térdeljünk az ülésbe a rögzítés során, de ez a tanács kis autóval vagy súlyos hátfájással rendelkezők számára értéktelen. Egy helyesen rögzített gyermekülés nem nagyon mozoghat a számára kijelölt pozícióban.

Állítsuk pontosan a gyerekhez az övet. Kétujjnyinál ne legyen nagyobb rés az öv és a gyerek teste között. Amennyiben az ülés kialakítása olyan, hogy az autó eredeti biztonsági öve szolgál a gyerek ülésbe rögzítésére, a keresztpánt feküdjön szépen a vállon, távol a nyaktól, a vízszintes öv pedig minél lejjebb legyen, elkerülve a hastájékot.

Vásárolhatunk használt ülést is? Csak ha az ülés élettörténetét az első naptól az utolsóig ismerjük, és megvan a használati utasítás. Korábbi balesetek vagy helytelen használat tönkreteheti az ülés biztonsági értékét, de ez egyszerű szemrevételezéssel nem biztos, hogy mindig észrevehető. Tekintve, hogy már 10.000 Ft körül árulnak üléseket, érdemes kétszer meggondolni, hogy mit kockáztatunk egy másodkézből történő vétellel.

 
  Az ISOFIX rendszer
 
  Az ISOFIX olyan beszerelési szabvány, amely az autó eredeti biztonsági öveit feleslegessé teszi, a gyermekülés rögzítése három ponton keresztül történik. Két kampó található a hátsó ülőlapon, melyekhez az ülés közvetlenül rögzíthető, a harmadik pedig egy biztonsági pányva kifeszítését teszi lehetővé a tetőbe szerelve. Ennek az eljárásnak az úttörője a Volkswagen volt, de később más gyárak, mint a Volvo vagy a Renault is jelentkeztek hasonló megoldással.

Bár szabványról van szó, tudni kell, hogy a különféle gyártók ISOFIX megoldásai általában nem kompatíbilisek egymással. Mivel az EuroNCAP már többször is letette voksát az ISOFIX rendszer mellett, ez lehet a jövő gyermeküléseinek alapja, amennyiben a hivatalos ajánlások még ebben az évszázadban megszületnek.

Kínálat Budapesten

Feltérképeztük, milyen esélyekkel indulhat neki egy fiatal szülő a gyermekülés vásárlásnak. Mintegy 15-20 különböző helyen vásárolhatunk a fővárosban, ezek kínálatuk, áraik és a kiszolgálás minősége alapján elég eltérő szolgáltatásokat nyújtanak. Idő hiányában végül csak négy helyre jutottunk el, de ezzel egy egész jó keresztmetszetét kaptuk a piacnak.

Az első hely a Nagy Lajos király útja 112. szám alatt található Mini Manó Bababolt volt. Az üzlet egy udvarban található, közvetlenül a bolt előtt parkolási lehetőséggel. Az alapterület nem túl nagy, körülbelül 80 négyzetméter, de a kínálat meghazudtolja a csekély szoba méretét.

40-50 féle ülés közül lehet válogatni, a nagy gyártók termékeiből sok kapható az árskála mindkét végéről. Amíg válogattunk és nézegettük az üléseket, az eladók nem nagyon foglalkoztak velünk, de a feltett kérdésre készségesen válaszoltak és rámutattak az érdeklődésünk tárgyát képező termékre. Használt üléseket is árulnak.

A második üzlet a Mester utca 13. alatt lévő Brumi-Maci Bababolt volt. Itt nem időztünk sokat, egyrészt, mivel az autó riasztója megőrült a naptól (az egyébként szabálytalan parkolóhelyen), és 15 másodpercenként ordítani kezdett. Másrészt a főként Bébéconfort és Römer ülésekből álló választék sem volt akkora, hogy jelentősen lekössön. Említésre talán csak a Fisher-Price márkájú, piperetükörrel ellátott hordozó volt méltó, de ez inkább érdekes, mint hasznos és biztonságos kialakítású ülés. Pár ár a kínálatból:
Fisher-Price hordozó 23.800 Ft
Römer Baby Safe 28.800 Ft
Römer King 49.900 Ft

A harmadik helyre gyalog mentünk mert közel volt, a Ferenc Krt. sarkán, az 5-ös szám alatt, az üzlet neve Baby Bell. A választék itt volt a legkisebb, az olasz Cam és a Römer termékeit árulják, de az eladólány egyértelműen meggyőzött minket szakmai felkészültségéről. A keresztkérdéseket állta, igyekezett plusz információkat nyújtani, és látszott rajta, hogy egyáltalán nem esik nehezére két teljes analfabétának elmagyarázni a dolgokat. Sajnos prospektust nem tudott adni, de legalább megnézhettük belőle a bemutatóteremben épp nem lévő típusokat. A Cam egyébként jó minőségűnek tűnt közepes árszínvonalon, bár a huzatok nem a legszebbek.

Utolsónak hagytuk a legnagyobb bébiüzletet, a Soroksári út 160-ban található Mega Toys áruházat. Ez az elsőhöz hasonlóan egy telepen foglal helyet, parkolni az udvarban lehet. Az áruház hatalmas, a kiállított ülésekből nem csak egy-egy darab, de az összes lehetséges színkombináció és fajta kint van a polcokon. Ez volt az egyetlen üzlet, ahol bent lehetőség nyílt az ülések kipróbálására, egy komplett hátsó ülést találtunk az eladótérben, ahol kérésre megmutatják a helyes rögzítési módot. Az eladók itt se zaklattak, de a feltett kérdésre pontos és korrekt választ adtak, látszott, hogy hozzá nem értőket itt nem alkalmaznak.

Az alábbi árakból kiderül, hogy nem lehet egyértelműen eldönteni melyik üzlet olcsóbb globálisan, inkább az látszik, hogy a kiszemelt ülés kiválasztása után még van értelme telefonon végighívni a boltokat, hol kaphatjuk meg legolcsóbban az adott terméket.

A gyártók

Bébéconfort : francia termék, főként drágább üléseket készítenek, de ez meg is látszik rajtuk, masszívak, szép huzatokkal és jó kialakítással

Easybob : holland gyártmány, árai a közepestől kicsit fölfelé húznak, jó kialakítású, erős székek, a hordozók visszafogott súlya mindenképp pozitívum

Brevi : angol ülés, a legjobb ár/érték viszonnyal rendelkező márka, a termékek jó minőségűek, jól kidolgozott részletekkel

Chicco : olasz cég, az egyik legrégebbi babatermék gyártó, az árak átlagosak, a termékek pedig a tapasztalat alapján jó minőségűek

Graco : amerikai márka, árai ennek megfelelően magasak, de az ülések minősége abszolút top, ha pénz nem számít logikus választás

Maxi-Cosi : szintén holland áru, a külföldi teszteken általában megnyeri az ár-érték viszony rovatot, szép kivitel, de nincs túl nagy választékuk

Römer : német termék, angol változata Britax névre hallgat, olcsótól a drágáig mindenféle ülést kínálnak, a német honlap nem működik

Néhány példa

 
   
   

Bébéconfort Elios: születéstől körülbelül 9 hónapos korig használható hordozó és autós gyermekülés. Rögzítése az autó biztonsági övével lehetséges, az üléspozíció félig fekvő, félig ülő és a menetiránnyal egyező állású. Rendkívül jól párnázott, mind az ülőrész, mind a pántok. A BBC ModuloClip rendszerével kiegészítve, tolós babakocsinak is használható.

Ár I.: 25.900 Ft - Mini Manó
Ár II.: 27.990 Ft - Mega Toys

 
   
   

Easybob Plus: szintén születéstől 9 hónapos korig, vagy 13 kg testsúlyig használható hordozó. Állítható a támla dőlésszöge, ringatáshoz, pihenéshez vagy etetéshez passzoló három lehetőség van. A hátsó ülésre szerelendő, az ülésszűkítő kisebb babák részére jár az üléshez, ezen kívül vásárolhatunk hozzá napellenzőt, esővédőt, szúnyoghálót és lábmelegítőt.

Ár I.: 37.900 Ft - Mini Manó
Ár II.: 34.990 Ft - Mega Toys

 
   
   

Römer Babystar:hordozó 0-13 kg-ig, menetiránnyal szemben álló, 3 pontos rögzítésű. Első ülésre helyezésekor figyeljünk a légzsák kikapcsolására!

Ár I.: 25.900 Ft - Mini Manó
Ár II.: 28.990 Ft - Mega Toys

 
   
   

Bobob Plus: ez már nagyobb, 9-18 kg közötti gyerekek részére készült. Beszerelhető előre vagy hátra, magassága lehetővé teszi a gyerek számára, hogy kilásson az autóból. Az öv három különböző magasságban állítható. Az oldalán található kar segítségével egy mozdulattal lehetséges ülőből fekvőbe döntése, így nem kell felébreszteni a gyermeket alvás közben.

Ár I.: 23.900 Ft - Mini Manó
Ár II.: 19.900 Ft - Mega Toys

 
   
   

Bébéconfort Iséos: ugyancsak 9-18 kg-os gyermekek számára. Az egyik legjobban párnázott ülés amit láttunk, a dőlésszög fokozatmentesen, egy tekerőgombbal állítható. Masszív külső, kényelmes belső, írná a reklámszövegíró.

Ár: 49.900 Ft - Mini Manó
 
   
   

Brevi Grand Prix: jó külsejű, fémkeretes gyermekülés, a 9-18 kg-os kategóriából, de a hozzá vásárolható szűkítővel kisebb termetű poronyot is tehetünk bele. A kivitel űrhajót idéz, a benne ülő gyermeket teljesen körülfogja. Szintén állítható a dőlésszög, de itt nem fokozatmentesen. Kicsi, 0-10 kg között lévő gyerek esetén szerelhetjük az első ülésre.

Ár I.: 19.900 Ft - Mini Manó
Ár II.: 19.900 Ft - Mega Toys
Szűkítő: 3.990 Ft - Mega Toys

 
   
   

Chicco Shuttle: 0-18 kg-ig használható, 4 állású, jól párnázott ülés. Legnagyobb erénye: eltávolíthatatlanul bevarrt címkék az ülés két oldalán, a használathoz kapcsolódó veszélyekről. Feledékenyek részére ideális.

Ár: 35.900 Ft - Mini Manó
 
   
   

Römer King: négy éves kortól használható, 9-18 kg-os babák számára. Menetiránnyal megegyező állású.

Ár I.: 49.900 - Brumi Maci
Ár II.: 53.990 - Mega Toys
 
   
   

Graco Voyager Deluxe: egy igazi sütemény, autós gyermekülés és babakocsi egyben, 0 éves kortól, mindenféle szükséges időjárás és egyéb viszontagságok ellen védő felszerelésekkel, persze ezt meg is kell fizetni.

Ár I.: 67.500 Ft - Mini Manó