A számok nem hazudnak?

2000.08.10. 10:50

Jó napot. Kérek egy 220 wattos hangszórót!
Ez körülbelül olyan, mintha valaki beállítana egy autókereskedésbe, és olyan kocsit szeretne, ami 11 litert fogyaszt. Hogy ez terepjáró, vagy luxuslimuzin, mindegy. A lényeg a 11 liter.

A marketinges részlegek egyre újabb szabványokat kutattak fel, melyekben ugyanaz a hangszóró egyre nagyobb wattértékeket ért el. Ezen a téren a legveszedelmesebb elfajulás a P.M.P.O. szabvány, ami azt mutatja, hogy elméletileg, optimális esetben mennyi is lenne az annyi.

A hangszóróknál megadott wattszám azt jelenti, hogy körülbelül ekkora teljesítményt még képesek felvenni az erősítőtől, anélkül, hogy komolyabb egészségkárosodás lépne fel a belsejükben. Ennek nagyjából semmi köze nincs ahhoz, hogy az adott hangszóró mennyire hangosan fog szólni. Pár évvel ezelőtt a wattszámok meglehetősen szolíd értékeket mutattak, de az utóbbi időben itt is elszabadult a versenyszellem.

A marketinges részlegek egyre újabb szabványokat kutattak fel, melyekben ugyanaz a hangszóró egyre nagyobb wattértékeket ért el. Ezen a téren a legveszedelmesebb elfajulás a P.M.P.O. szabvány, ami azt mutatja, hogy elméletileg, optimális esetben mennyi is lenne az annyi. Ez nagyon hasonlít ahhoz, mintha mérnénk a kottaolvasás frekvenciaátvitelét, vagy a hegedűvonó harmonikus torzítását. Komolyabb gyártók azért erre már nem vetemednek.

A wattszám igazán a szubbasszsus hangszóróknál számít, itt korrektebbek is a specifikációk. Nagyon nem mindegy, hogy egy 500-600 wattra specifikált behemótot egy 40 wattos erősítővel próbálunk megszólaltatni, ami még ráadásul valami hihetetlenül akciós áron került a birtokunkba. Itt még alulspecifikálás is előfordul, főleg a legbrutálisabb, hangnyomásversenyzés céljaira kitalált hangszóróknál.

Ha már a hangerő a legfontosabb szempont, nézzünk inkább a hangszóró érzékenységét. A tipikus érték 85-86 dB. Ami ennél kevesebb, érzéketlen típusnak számít, elkél az erősítőteljesítmény, különben élettelenül, dinamikátlanul szólnak. A 90 dB feletti típusokat viszont a fejegységek is könnyen meg tudják hajtani, vagy kisebb erősítővel is részletezőbben, több finomságot megmutatva szólnak.

A trend az, hogy a gyártók egyre érzékenyebb hangszórókat készítenek. Persze a jó öreg másképp mérünk, többet mutat-trükköt is bevetik, hiszen némi mesterkedéssel jó 3 dB-t lehet nyerni. És ez a 3 decibel pont kétszeres hangerőt jelent. Szóval jól nézzük meg az adatlapokat, ha már a specifikációk bűvkörében élünk, mert két különböző gyártó wattjai és decibeljei nem mindig azonosak.

A hangszóró érzékenysége más miatt is nagyon fontos. A mai fejegységeg 4x45 watt teljesítményt ígérnek. De ez a négyszer majd' félszáz watt nem ugyanolyan, mint ami egy külön erre a célra épített erősítőből kijön. "Kicsit sárga, kicsit savanyú_" Egy nagyobb érzékenységű hangszóróval a fejegység egyszerű, gyakran csak egy IC-ből álló erősítőrésze is jobban boldogul, kisebbek lesznek a torzítások, és ez jótékony hatással van a hang egészére is.