Magyar limit: négy pár

2002.02.22. 07:17

A kartonon ezüstös táblácska hirdeti: szélessávú magashangszóró. Tatatatá! Egy Morel Supremo! Egyike annak a négy párnak, amit az izraeli gyártó egyáltalán Magyarországnak szánt.

Egy autóba való hangszórórendszer szíve-lelke általában a mélyközép hangszóró. Mint a neve is mutatja, erről halljuk a mély és középhangokat, vagyis a zene nagyját. Ezt egészíti ki egy magassugárzó.

 
   
   

Amikor hangszórószettet nézek, elsőnek mindig a mélyközép hangszórót szedem ki és kezdem mustrálni. Mekkora a mágnes, milyen a kosara, a membránszél hogyan van felragasztva, és hasonlók. Boltban mindezt előadva az ember nagy szakértőnek tűnik, ami némi mogorva homlokráncolással kísérve nagyon jó alkupozíciót jelent.

Ezután jön a keresztváltó szemléje, persze csak ha nem kell zsebpajszer a szétszedéséhez. A magashangszóró, hát az jár hozzá. Kapunk hozzá ilyen keretet, meg olyat, lehet fémdóm vagy selyem. Kicsi és nem látszik rajta szinte semmi.

 
   
  A Supremo mellett egy kistesó, a Hybrid 6-os szett csipogója

A Morel Supremo abszolút nem ilyen. Először is nagy. Böhöm nagy. A mágnesét jó pár mélyközép hangszóró megirigyelhetné. Egy páncélozott harcjárművet kivéve nem tudom, milyen autó A oszlopába lehetne beépíteni. Másodszor drága. Szemérmetlenül drága. Az árát, mint havi fizetést a magyar egészségügyi alkalmazottak jó része szívesen a magáénak tudná. Akár még bruttóban is.

 
   
    A mágnesét jó pár mélyközép hangszóró megirigyelhetné

A körítés érdekes. Semmi aranyozott táblácskával tupírozottott Gucci bőrtok selyem béléssel vagy nemesfa nyelű forrasztópákával. Épp ellenkezőleg. A stafírung rém egyszerű. Egy pár hangszóró, néhány csavar és kész. Keresztváltó például nincs. Ellenben van egyedi mérés és meglehetősen pontos specifikáció. Ez alapján kitalálhatjuk, hogyan építsük be az autónkba. Látszik, nem kezdőknek szánják ezt a feladatot. A Morel Supremóból kilógó két vezeték sem egyszerű bolti csengőzsinór, hanem a hollan kábelmágus, van den Hul ezüstből készült kreációja.

 
   
 

A körítés más filozófiát sugall. Ember, ennyiért ez a főhangszóró! Ehhez válassz jól alkalmazkodó mélyközép sugárzót, olyan erősítőt, amin be tudod állítani a meglehetősen egyedi vágási frekvenciát, vagy építs magadnak egyedi hangváltót! Profi termék profiknak.

Cserébe ezért mit ígérnek? A beszerelés helyétől majdnem független frekvenciaátvitelt, gyors tranzienseket, nagy dinamikát, és hogy egy adagnyi státuszszimbólumon keresztül hallgathatjuk a kocsinkban a Kossuth rádió bemondóit.

A hangszóró adatait tanulmányozva azon elmélkedtem, min is fogom hallgatni? A mérés azt sugallja, valahonnan 2000 Hz-től kéne megszólalnia. Erre az autóhifi világ erősítői nem nagyon vannak felkészülve. Általában van rajtuk mély-magasvágó szűrő, de azok nem működnek már ilyen ezoterikus magasságokban. Hirtelenjében egy Massive CA 100-at találtam, ami egyáltalán meg tudta szólaltatni a Morel Supremót. A mélyközép egy Massive MK6-os szett nagyobbik hangszórója lett.

 
   
   

Az első megszólalás rémdráma. A Morel torzít, mint a veszedelem. Rögtön azon kezdtem elmélkedni, mit szúrtam el. Semmit. Egyszerűen be kell járódnia a jókora dómnak, pont úgy, mint minden hangszórónak. Talán a Morel Supremónak még úgyabbul. Jó öt perc múlva már szólt úgy, mint egy 300 forintos kínai piacról származó műszaki produktum. 10 perc múlva, mint egy 30 000 forintos szett csipogója. 30 perc múltán már lehetett rajta zenét hallgatni. A gyár jó 3-4 hetes bejáratódási periódust ír elő_na de kinek van türelme ezt kivárni? Pedig muszáj.

Jobb híján az itthoni hangszóróm tetejére raktam a Morel Supremot járódni. A keresztváltó saccperkábé megfelelt neki, így átvette a magasak helyét, és szólt szinte éjjel-nappal. Jó egy hét után vettem a bátorságot, hogy ismét zenét akarjak vele hallgatni, és ne csak háttérmuzsikálgasson.

 
   
 

Nos a Morel Supremo egész egyszerűen átveszi a hatalmat bármiféle hifi láncban. Hozzá kell igazítani a többi hangszórót, neki megfelelő erősítőt kell választanunk, számára kedves fejegységet kell használnunk, és ha mindez megvan, mint egy díva, akinek minden szeszélyét kiszolgálták, elkezd zenélni.

Rengeteg apró nüansz válik hallhatóvá, ami eddig elsikkadt. A tér megnő, a zenekar nagyobb terembe költözött. Kifejezetten gyors, nincs meg bennünk az a kínzó érzés, hogy szólaljon már meg a következő hang, mert ha nem, azon nyomban álomba szenderülünk. Ilyenkor pokoli jó magashangszóróvá válik.

És elég jó középsugárzóvá is. A dinamikája, a sebessége megmarad, de elveszik a hangszerek súlya. A zongorának csak a húrjait halljuk, a hegedűnek úgyszintén, a dobból csak a bőr marad, a hangszerek teste nem érzékelhető igazán. Na, ezt az elveszett érzetet kéne pótolni egy mélyközép hangszóróval, de erre irányuló kísérleteimet csak félsiker koronázta. Hol sikerült, hol nem. Sajnos nálam erősen zenefüggő volt a dolog.

 
   
   

Amiben viszont nem hozott mást a többi magassugárzóhoz képest: ugyanolyan érzékeny a beszerelés helyére, mint a többi, póriasabb társa. Az otthoni hangszórómon értelemszerűen felém irányozva zenélt, de az autóban is az ajtópanel tetején, nagyjából a fejem irányába forgatva szólt a legjobban. Amikor máshová raktam, a frekvenciaátvitel még nem is borult fel annyira, mint más hangszóróknál szokott, de a térhatás bizony vészesen elfogyott.

Akkor jó hangszóró a Morel Supremo? Jó bizony, csak nem mindenkinek. Biztos vannak, akik már törik is fel a malacperselyt, amint összegyűlt a 143 000 forint, hogy maguknak tudhassanak egyet a 4 párból. Ezek az emberek biztosan meg fogják adni a beszerelés módját.

Gondosan válogatott alkatrészekből keresztváltót építenek, amiben nem átallanak talán fázismenetet is korrigálni, tucatnyi meghallgatás után választanak mélyközép hangszórót és erősítőt, majd lelki üdvüket is felteszik a megfelelő kábelezés megtalálására. Számukra készült ez a hangszóró, és mi pórias földi halandók csak reménykedhetünk, hogy egyszer nyomukba léphetünk.