Drót a lelke mindennek

2002.04.03. 10:15

Régóta töröm már a fejem egy kábelteszten. Nem egyszerű feladat. Aki még nem hasonlított össze különböző összekötőkábeleket és hangszóródrótokat, nehezen hiszi, hogy nagyobb különbség lehet két drót, mint két erősítő között.

Magamnak már azt hiszem, megtaláltam az ideális összekötő kábelt . Ezt mindenkinek tudom ajánlani, de meglehetősen drága mulatság. Induljunk az alapoktól: elzarándokoltam a Dietz Kácsá-hoz a Hungária körútra tesztanyagért.

Akinek kellett már valamiféle drót, vagy dugószerűség, biztosan ismeri a helyre kis boltot. Kábelek és csatlakozók, forraszanyag és elektroncső-foglalat, kárpitanyag és demo CD-k. Mindent ki lehet próbálni, az ember otthagyja a kábel árát. Nem egyedi a dolog, de nagyon kellemes módja a kábelkeresésnek. Na meg rendkívül segítőkészek az eladók.

Ottjártamkor egy népes csapat szájtátva simogatta meg a kábeleket a dobokon, majd a vitrinben látható hengeres tárgyra bökve a szószólójuk feltette a kérdést:
- Mennyibe kerül ez a gömbölyű erősítő? Az eladó arcán csak egy pillanatra suhant át egy szikrányi mosoly, de nem késlekedett a válasszal: - Nos, ez egy kondenzátor, amit autóerősítő elé kell kötni. A fiúk arcán komoly elszánás mutatkozott, hogy a válasz mélységeiig hatoljanak, de több kérdés nem hangzott el, így én következhettem. - Jó napot kívánok, a Totalcar-tól vagyok, autóhifihez kéne RCA kábel, tesztre. Pillanatok alatt a kezembe nyomtak vagy hatfélét, majd megkérdezték, lehet-e drágább is közöttük?
- Persze - mondtam- a referenciakábelem is jó 100 000 forint méterenként.
Erre a kezembe nyomtak még kettőt.

 
   
   

Szép kis köteggel a hónom alatt távoztam, és otthon minden vonalkimenettel ellátott készüléket elkezdtem átkötögetni az új szerzeményekkel. Két hét bejáratódási időt akartam adni mindegyiknek. Még kölcsön is adtam néhányat, mert itthon nem volt elég készülék a bejáratáshoz. Ezekben a kábelekben még nincs igazi nagy varázslat, űrtechnológiát idéző vezetők és hájtek szigetelők.

Tisztességesen megcsinált, jórészt Tajvanon, nagyüzemi technológiával előállított drótok ezek. Dicséretes módon a szigetelésen mindig fel van tüntetve az irány, vagyis honnan hová kell futnia a vezetéknek. A teszt alatt gerjedést, búgást nem sikerült összeszedni, de nem szabad elfelejteni, hogy most egy kivételével csak 1 méteres drótok kerültek kipróbálásra.

Az első versenyző a CB-8180-as nevet viselte.

 
   
 

Ezzel találkozott már szerintem mindenki, aki autóhifivel kicsit is közelebbi kapcsolatba került. Ez a tipikus "kínai kábel", nem szerelhető RCA dugóval, középütt bekapcsoló szállal. Az én tesztpéldányom, a csoportból egyedüliként 5 méteres volt, igen élénk lila színben. Így kompletten 1900 forintba került, vagyis kifejezetten olcsó.

A felépítése pedig: kétszeresen, OFC réz spirállal és Al - Mylar fóliával árnyékolt, OFC réz vezetővel készült két eres összekötő kábel PVC köpenyben. A kábelköpeny külső átmérője erenként 5,8 mm. A vezető keresztmetszete 2 * 0,15 mm˛.

Nem is olyan rossz. Kicsit huppogó, kontrollálatlan mélyek. Zárt ládából is reflexdobozt csinál. Kevés finom részlet. Nem igazán válik le a zene a hangszórókról. A magasak nem szólalnak meg rendesen. Durva hibája nincs, tulajdonképpen kellemes, hallgatható hang, de pont az a különbség nem jön át, ami például egy átlagos és egy klasszis erősítőt megkülönböztet. Uniformizálja a készülékeket. Bevallom rosszabbra számítottam. Ennyiért jó vétel.

A következő versenyző a CB 732 volt.

 
   
 

Ez is autóhifire való, elárulja a bekapcsolószál. Színe ennek is igen feltűnő, a ciklámen egy árnyalata. Ára méterenként 530, 5 méteres szál szerelve 4100 forint. A kábel maga pedig háromszorosan, OFC réz harisnyával, Al - Mylar fóliával és OFC réz harisnyával árnyékolt. OFC réz vezetővel készült két eres összekötő kábel kapcsolószállal, PVC köpenyben. A kábelköpeny külső átmérője erenként 6,1 mm. A vezető keresztmetszete 2 * 0,16 mm˛.

Jobb, mint az előző. Nem itt-ott, hanem globálisan. A mélye kontrolláltabb, a középtartomány tisztább, magasai jobban megszólalnak. Dinamikusabb a megszólalás. Némi térhatás is kezd alakulni. A kritikus tartomány a mélyközép hangszóró és a szubláda találkozása, itt néha hajlamos ütni a hangja. A különbség nem brutális, de jól hallható, az előző kábelhez képest, kivéve, ha valaki csakis agygyilkoló mélyeket-magasakat akar a kocsijába. Oké, kétszer annyiba kerül, mint az előző, de szerintem még ez a pénz is potom összeg érte.

Harmadiknak a KHS - CA 201 következett.

 
   
 

Ezen már nem Dietz-Kácsa felirat volt, hanem NeoTech embléma. Ez és a fekete szín némi arisztokratikusságot kölcsönzött neki, bár ez sem drága kábel, méterenként 564 forintot kérnek érte. Bekapcsolószál itt is van, szóval a felhasználási terület egyértelmű. A technikai leírás kicsit részletesebb: Kétszeres árnyékolású (Al fólia és OFC harisnya) OFC sztereó összekötő kábel PVC köpenyben. A vezetőt habosított polietilén veszi körül. Külső átmérője 2 * 6 mm. A belső vezető keresztmetszete 0,34 mm2. R: 0,052 ohm/m, C:65,94 pF/m, H: 0.374 uH/m/1 kHz.

Nagyon hasonló a CB 732 -re. Tényleg nüansznyi a különbség. Talán egy picit több szólal meg a középtartományban. Egy cseppet jobb a térhatása, de nem annyira dinamikus. Ez már tényleg rendszerfüggő, de mivel majdnem egy árban van CB 732-vel és a hangja is majdnem olyan, hát döntsön ki-ki maga. Nekem itthon a KHS - CA 201 jött be jobban, a kocsiban a CB 732. Szóval nálam döntetlen.

 
   
 

Selymes fehérfényű szigetelést kapott, olyasmit, mint a Rockford Fosgate Whitewolf kábele a 24690. Ez is autóhifire van szánva, ott a bekapcsolószál. A technikai adatok szerint duplán szimmetrikus összekötő kábel, küldő átmérője 6 mm, kapcsolószállal, kétszeresen árnyékolt OFC réz vezetővel. C: 62,6 pF/m L: 0,45uH/m R: 83,6 mOhm/m Z: 32 Ohm/m, az ára 650 forint méterenként.

Ez nagyon nem jött be. Lassú, semmi dinamika. Mintha lukszűrővel kivágtak volna a frekvenciatartományból. Egy adag puffogós mély, utána semmi, majd a magastartomány alja szólal meg, hogy legyen "prezenszélményünk", majd megint semmi. Kifejezetten fárasztó volt hallgatni. Rossz értelemben vett hifista hangzás.

Az utolsó kifejezetten autóba szánt kábel, a 24290 piros szigetelést kapott.

 
   
 

6 mm külső átmérőjű, duplán árnyékolt, SPC. Érdekességképpen a mezőny egyetlen ezüstözött réz vezetőjű kábele, kapcsolószállal C: 60 pF/m L: 0,28 uH/m R: 50,6 uOhm/m Z: 54Ohm/m, ez is 650 forintba kerül méterenként.
Olyasmi, mint a 24960. Ez is rikoltozik, fárasztó hallgatni. Egyszerre tűnik túl halknak és túl hangosnak. Becsülettel kipróbáltam, de - akárcsak a 24960 - nem nyújtott nagy zenei élményt.

Ez a két utóbbi kábel nem igazán tetszett. Nagyon fejbevert, élettelennek tűnő rendszereken azonban segíthetnek nyomulós hangjukkal. Egy próbát megérhet a dolog.

A kifejezetten autóba való kábelek ezennel elfogytak, a most következő drótok sokkal komolyabb fenevadaknak tűnnek.

A KHS 112C barátságos kékeslilás bőrbe burkolózott, ezen is NeoTech a felirat.

 
   
 

Méterenként 477 forintért lehet a miénk ez a kétszeres árnyékolású (fekete vezető PVC fólia és OFC harisnya) OFC monó összekötő kábel PVC köpenyben. A vezető keresztmetszete 0,43 mm2, külső átmérője 7 mm. Videó kábelként is jól használható. R: 0,042 ohm/m, C: 62,59 pF/m H: 0.451 uH/m/1kHz.

Értem én, hogy jobb kábel, mint a KHS - CA 201 meg a CB 732, de valahogy nem annyira jó hallgatni. Kicsit kontrolláltabb mélyek, egy árnyalatnyit jobb térhatás, de kevesebb lendület. Kevésbé életszerű. Állandóan a következő számra akarok ugrani. A mélye is kevésbé kontrollált, mint a riválisainak. Maradjon inkább a KHS - CA 201 meg a CB 732.

Számomra a legszebb a KHS 441 volt.

 
   
 

Méretes fekete drót, rajta aranyló felirattal. Eddig a varázsfelirat annyi volt, hogy High Resolution, ezen már a Balanced a jelszó. Drágább is, nem is kicsivel, méterenként 900 forint az ára, de hát ez még mindig nem a High-End kategória. És mit is kapunk ennyiért?

Kétszeres árnyékolású (Al Mylar fólia és OFC réz harisnya) SPC szimmetrikus összekötő kábel PVC köpenyben. Az egymásra sodrott erek közötti teret polipropilén raffia tölti ki. Külső átmérője 8 mm. A belső vezető keresztmetszete 2 * 0,57 mm2. R: 0,258 ohm/m, C: 156,12 pF/m, H: 0,175 uH/m/1 kHz.

Ez a kábel a belépő egy új világba. A zene tényleg 3 dimenzióban kezd szólni, nem csak szigorúan a hangszórókból jön. A színpad kezd megemelkedni. A felvételek már nem uniformizáltan szólalnak meg, mindegyiknek megvan a saját hangzásvilága. A mélyek kezdenek igazán megfogottak lenni. A pengetett bőgő nem úgy szól, mint egy samplerminta. Kezd összeállni egy zenei kép. Már nem mélyekre-magasakra figyelünk, hanem a zenére magára. Persze ehhez már nem teljesen alapfokú berendezés is szükségeltetik.

A "csúcsmodell", legalábbis az én tesztemben a KHS 142 volt.

 
   
 

A piros szigetelésen fekete felirat. Ez is Balanced, természetesen. Az én példányomat igen komoly RCA csatlakozóval szerelték, egy méterenként 1530 forintos kábel biztosan megérdemel ennyit. A felépítése kétszeres árnyékolású (fekete vezető PVC fólia és ónozott rézharisnya), SPC szimmetrikus összekötő kábel PVC köpenyben. Külső átmérője: 8,5 mm. A vezető keresztmetszete 2 * 0,32 mm2. Az erek közti teret habosított PE tölti ki. R: 0,056 ohm/m, C: 39,02 pF/m, H: 0,834 uH/m/ 1 kHz.

Mint a KHS 441, csak több részlettel. A zenekar jól hallhatóan jobb hangszerekre cserélte a felszerelését. A hangmérnök hirtelen megtanult mikrofonozni. A CD játszónkat az álomtündér eggyel jobbra cserélte. Nem sokkal, de jól hallhatóan jobbra. Kellőképpen részletező megszólalás, de nem fárasztó. Jól sikerült kábel. Tényleg a legjobb a mezőnyből, de aki a KHS 142 és e között vacilál, mindenképpen vigye haza kipróbálni; nem minden rendszeren jönnek ki a különbségek.

Na és akkor az Audio Note AN-V kontra KHS 142. Az Audio Note jobb. Eszköztelenebb, nyíltabb, precízebb, mélyebbre, magasabbra megy, jobb a tere. Persze az árkülönbségbe jó pár tucat kábel férne bele, és legközelebb inkább ezekkel kell majd csatáznia a KHS 142-nek. És aki azt hiszi, kicsi különbségekről van szó, az téved. A 24960 és mondjuk a KHS 142 között akkora a különbség, mint egy 35 000 forintos alap CD játszó és egy 200 000 forint feletti csúcs fejegység között.

Az általam ajánlott kábelek: CB 8180, mint abszolút büdzsé kábel. A CB 732 és a KHS-CA 201 egy kicsit többért, és végül a KHS 142.