Wunderbaum télen-nyáron

2000.08.29. 11:58

Ha már nem vagyunk képesek tolerálni a barátaink, illetve házi kedvenceink által generált szaghatást, és már lehúzott ablakok mellett sem vagyunk képesek a vezetésre koncentrálni, időszerűvé válik némi semlegesítő használata. Mielőtt hanyatt-homlok megvennék az első illatcsodát, nem árt néhány dolgot megnézni rajta, különben hosszú heteken keresztül szagolhatjuk kapkodásunk kudarcát.

A választék igen tág, és a beszerzés sem lehet problémás, hiszen a legelképzelhetetlenebb helyen is hozzájuthatunk a megváltó fityegőhöz. A fenti állítás igazolandó, a gárdonyi ABC pénztár melletti, kis színes a nagyvilágból- állványáról videokazetták, óvszerek, és hajcsatok egyvelege közül sikerült néhány gyöngyszemet kiemelni. Az amúgy elrejtett kincsekre néhány izgatott német turista hívta fel a figyelmet, akik vitték mint a cukrot.

 
   

A DINGO márkajelzésű gyümölcs alakú illatosítók értelemszerűen cseresznye, sárgabarack, kókusz, illetve banánillattal terítik be a járgányt. Hosszas vacillálás után, egy csersznyéssel (165 forint) siettem haza. A csomagolás diszkrét műanyag, amely három nyelven hirdeti a helyes használatot. Ennek értelmében kivágtam a felsőrészt, és a kihúztam az első hét jelzéséig. Az objektív tesztelés miatt autómat, túl az intenzív kánikulai használaton, speciálisan is felkészítettem.

 
   

A gyártók által emlegetett kellemetlen szaghatást gyorsan elértem kutyám vizesen történő szállításával, akit még kedvenc pokrócával is megfejeltem. A kívánt szag olyan intenzív volt, hogy a végszükségre kikészített hálózsákra nem volt szükség. Az illatosító elhelyezését követő egy óra elteltével már határozottan érződött valami enyhe gyümölcsös rágó-illat, de még mindig nem volt az igazi. A csomagolás teljes eltávolítása után gyorsan javult a helyzet, de sajnos hatásfokából gyorsan vesztett. A kb. 4 napig tartó tündöklése alatt leszámolt ugyan a bűzzel, de ezek után csak enyhe fagyiillat jelezte jelenlétét.

 
   

Rövid szellőztetés után jöhetett a következő tesztpéldány, amit egy tankolás után kaptam ajándékba. Mielőtt bárki beleélné magát, minimum öt rugónyi benzinért kapjuk a filléres illatosítót... A csomagolás a jól ismert műanyag, mely fantasztikus kókuszillatot ígért a szokásos kísérőszöveggel. Új szerzeményemnek ezúttal egy ápolatlan stoppos kellemetlen utóhatását szemeltem ki legyőzendő feladatnak. Bejött a papírforma, miszerint olcsó húsnak híg a leve, mert a csomagolás teljes eltávolítása után sem éreztem egyebet renyhe lábszagnál. Sajnos egy kibontott Bounty szelet hatásfokát sem érte el az ingyen kapott illatosító.

 
   

Újra szellőztetés, és ezúttal a névtelenség homályából kilépve egy világmárkát vettem górcső alá. A származását már nevében hordozó WUNDERBAUM fácskát szintén egy benzinkútnál sikerült beszereznem. A választék bőségére már a kutas keresztkérdése is fehívta a figyelmemet: kis, vagy nagy fát szeretnék vásárolni? Kis méretű, klasszikusnak számító zöldet választottam, mely szó szerinti fordításban tavaszi mezőillatot tud varázsolni elkínzott autómba, közel kétszáz forintért.

A szerény fantázianév valójában igen jellegzetes illatot takar, bizonyára sokaknak ismert taxis utánérzéssel. Teljesítményét tekintve igen lineáris darab, mert legalább 5 hétig stabil illatforrás tud lenni, mindenfajta külső ráhatás ellenére. A sikeren felbuzdulva vettem egy narancsillatú, természetesen narancssárga fát is, feldobva mintegy a beltér komor színvilágát. A gyártó által ígért narancsliget-effektus sajnos elmaradt, helyette majdnem élethű festékhígító illat árasztott el mindent.

Közel hasonló hatást értem el a citrom illatúval, mígnem rátaláltam a jázmin fantázianevet és illatot viselőre, mely szerintem a legeltaláltabb a kínálatban.

 
   

Szerencsére a Wunderbaum GmbH gondolt az individualista autósokra is, akik a kellemes szaghatás mellé némi esztétikai pluszra is vágynak. Ha mi sem akarunk beállni a tükörre akasztott fenyőfások táborába, alkalmunk nyílik hiányos öltözékű hölgyek, illetve - igény szerint - urak képét viselő illatosító vásárlására. A tangabugyis hölgyek motorra támaszkodva eper, míg a kidolgozott felsőtestű urak szénakazalban citromszagot árasztva teszik lakályossá autónkat.

Családos autósoknak lehet igazi felüdülés az Alien Invasion nevű kollekció, mely többnyire sugárkezelt, vízfejű földönkívűliek szürke hétköznapjait mutatja be, némi illatozással körítve. Legnagyobb meglepetésemre létezik a cégnek hivatalos honlapja, melyet a fent említett dolgokon túl, egy mély dekoltázsú hölgy miatt is érdemes felkeresni.

 
   

Az általam tesztel utolsó illatosító, nem penetráns szaghatással, hanem eredeti formájával és mondanivalójával hagyott nyomott autómban. A mez alakú illatosítóra az FTC jele került, bizonyítandó a felmerülő keresletet. Bizonyára érzékeny lelkületű vállalkozó, vagy csak szimplán drukker indította útjára ezt a kis csodát, melyet tükrünkre akasztva máris egy nagy család tagjaivá avanzsálódunk.

A fent leírt borzalmak után, már csak azon töröm a fejem, vajon milyen illatosítóval tudnám szagtalanítani az illatosítók kavalkádját az autómban, mely személyszállításra gyakorlatilag alkalmatlanná vált.