Függönylégzsákot fejlesztett a Honda

2002.08.12. 17:02

 
   
   

A Honda Motor Co., Ltd. múlt csütörtökön jelentette be, hogy kifejlesztésre került egy nagy kiterjedésű oldalsó függönylégzsák, mely oldalirányú ütközés esetén megóvja a jármű gyermekkorú és felnőtt utasait a különböző nyak és fejsérülésektől. Az új Accord lesz az első Honda által gyártott gépkocsi, melyet felszerelnek az újonnan fejlesztett függönylégzsákkal.
Annak érdekében, hogy az oldalsó ablakok felületét a lehető leggyorsabban betakarja a légzsák, gyújtópatronját alacsony hőmérsékletű gázzal (sűrített hélium) töltik fel, melynek segítségével a felfújódási idő körülbelül 0.015 másodperc lesz. A gyors felfújódási sebességnek köszönhetően a légzsák nagy vastagságot ér el, így hatékonyan képes csökkenteni a becsapódási energiát, 1/6-ra csökkentve a sérülés veszélyét a légzsák nélküli ütközéshez viszonyítva.
Az érzékelők számát az eddigi háromról (a jármű közepénél, valamint az első és hátsó utasok mellett helyezkedtek el) ötre növelték, két szenzort helyezve el a hátul ülők közelében. Ez a megoldás lehetővé teszi a függönylégzsákok és az oldallégzsákok működésének kontrollálását az ütközés erejének megfelelően.