R: új jelölés a VW-ken

2002.08.15. 13:50

 
   
   

Mostanáig amit a BMW-ken az M, az Audikon pedig az S jelentett, az Volkswagenül GTI-nek hangzott. A szeptemberben érkező Golf R32-vel azonban nagy változások jönnek.
Általánosan is bevezetésre kerül az R jelölés, ami az adott modellek legvadabb változatát fogja jelenteni. A GTI lesz az elérhető árú, de nagyteljesítményű autók ismertetőjele a luxuskivitelű és gyors haladásra képes járművek pedig V emblémát fognak viselni.
A bejelentéssel egyidőben az is napvilágra került, hogy az R32-est követően megépítenek egy R40 típusjelzésű 4 literes W8-as Passatot két turbófeltöltővel, hogy az M5 nyomába eredhessen, és egy V6-os Borát, az R32-es Golf motorjával.
Nem csak az alapmodellekből készül azonban R változat. A hírek szerint lesz R betűs Phaeton, az AMG S55 nyomdokain haladva, és Touareg R is, ami a 4,6 literes BMW X5-öt és a Porsche Cayenne-t veszi célba. Jó esély van rá, hogy az utóbbi motorja a Phaeton-ból származó 5 literes V10-es dízeljének tuningolt változata lesz, így kézenfekvőnek tűnik az R50-es típusszám.
És még egy lépés a sportos hangulat tovább fokozására: az R32-es Golf jövőre már majdnem biztos, hogy megkapja a Phaeton kormánykerékről kapcsolható szekvenciális váltóját és mostanság hozzák meg a döntést a szerkezet további modellekben történő alkalmazásáról.