Aston Martin Zagato: egy legenda újjáéled

2002.08.22. 10:42

 
   
   

Bemutatkozott az Aston Martin DB7 Zagato, amely a brit autóépítés és az olasz formatervezés legjobb hagyományait igyekszik ötvözni egyetlen járműben. A két cég együttműködése nem újkeletű: a '60-as évek elejének DB4 GT Zagato típusa és a '80-as évek közepén készült V8 Vantage Zagato ma is a gyűjtők legféltettebb kincsei közé tartoznak. Az új alkotás, a DB7 Zagato, amelyből mindössze 99 darab készül kb. 170.000 angol fontos, azaz átszámítva kb. 65 millió forintos áron, nem csak szellemi, de formai szempontból is a DB4 GT Zagato egyenesági leszármazottjának tekinthető.

 
   
   

A gömbölyded sárvédőszélesítések, a rövid orr és a hatalmas hűtőmaszk épp úgy a legendás elődöt idézi mint az egymással szinte érintkező hátsó és oldalsó ablakok, a szimpla kerek hátsó lámpa vagy a Zagato névjegyének is számító "kétpúpú" tető. A formai változtatásokkal összhangban az autót műszakilag is átdolgozták. A motorházba a DB7 V12 hatliteres motorjának erősebb, 450 lóerős változata került, áthangolták az autó futóművét és 100 mm-el csökkentették a tengelytávot, ami még agilisabb kezelhetőséget biztosít az autónak.

 
   
   

A menetteljesítmények a vérbeli szupersportkocsik közé emelik az autót: 0-ról 100 km/h sebességre kevesebb mint 5 másodperc alatt gyorsul, végsebessége pedig 306 km/h. Az autóban először a kaliforniai Pebble Beach Concours d'Elegance látogatói gyönyörködhetnek, de az őszi Párizsi Autószalonon az európai közönség is láthatja az Aston Martin és a Zagato közös munkájának legfrissebb gyümölcsét.