Új hobbi: autóvezetés a levegőben

2002.09.20. 12:07

 
   
   

Bármilyen autóval el lehet érni a 220 km/h sebességet - mondta az új hobbi feltalálója, és igaza is lett. A "skydriving" Amerika legújabb, egyelőre születőben levő hobbija, amelyet néhány őrült ejtőernyős gyakorol az ország sivatagos vidékei felett. Az ötletet néhány reklámcégektől érkezett megbízás adta, ahol autókat kellett ejtőernyővel kidobni egy repülőgépből. Ezen felbuzdulva Greg Gasson és ejtőernyős barátai elkezdtek saját szórakoztatásukra autókat ejteni, és hamar rájöttek, hogy ehhez ejtőernyő sem kell.

A jobbára roncstelepről származó régi japán kisautókból kiszedik a motort, és a többi nehéz alkatrészt, a motorháztetőt és a csomagtartót jó erősen leragasztják, sőt a legtöbb járműnek a tetejét is levágják, hogy könnyebb legyen a kiszállás, majd egy repülőgépen felviszik kb. 4.000 méteres magasságba, négy ejtőernyős beül, majd az autó kigurul a repülőből és megkezdi végső száguldását a gravitáció és a szelek szárnyán. "Szürreális élmény: a szélvédő nagyrészt megszünteti a zuhanás szokásos zajait, és csak lebegsz ott a semmi közepén. Olyan, mintha álom volna." - mondta Gasson, aki eddig 16 alkalommal élvezte végig az autós zuhanás mámorát. A problémamentes utazás egyetlen fontos feltétele, hogy mindenki tudja, mikor kell kiszállni: az első 60 másodperc után mindenképp ajánlatos kiugrani és ejtőernyőt nyitni, hogy az autó a végzetet jelentő utolsó 10 másodpercet már egyedül tehesse meg.

A fent vázolt őrület eddig csak néhány vakmerő ejtőernyős szórakozása volt, most azonban Gasson másokat is be akar vonni a dologba, bár az égi vezetés nem lesz olcsó muri: a megfelelő engedélyekkel és a repülőbérlet költségeivel durván 15.000 dollárba, azaz 3,7 millió forintba kerülne egy fő megkocsikáztatása a levegőben, így nem biztos, hogy az emberek egymást tapossák majd a lehetőségért. Gasson egyébként már tervezi a következő nagy dobását: egy Greyhound óriás távolsági buszt szeretne kiejteni egy C5 Galaxy katonai szállítógépből, természetesen legalább 40 utassal és tető nélkül. Mi pedig nem tehetünk mást, sok szerencsét kívánunk hozzá.