Elkészül a Cadillac V12-ese

2002.10.07. 12:45

A GM motorfejelsztő részlege közzétette a közeljövőre vonatkozó terveit, amelyek közt szerepel egy új V12-es csúcsmotor kifejlesztése is. A GM Powertrain emellett két új V6-os motorcsalád és egy hatsebességes, hátsókerék-hajtású típusokhoz való váltó fejlesztésén is dolgozik.

 
   
   

A legfontosabb újdonság talán a 12 hengeres, amelyről eddig csak találgatások és pletykák láttak napvilágot. A Powertrain vezetője, Thomas Stephens szerint az új motor teljesítménye jócskán meghaladja majd az 500 lóerőt, mérete viszont alig lesz nagyobb, mint a Big Block V8-asoké, amelyeket a nagyobb GM terepjárókban használnak. Az egységből évente kevesebb mint 5.000 darab készül majd, és az is elképzelhető, hogy a gyártást egy külső cégre bízzák majd. Az új V12-est egyértelműen a Cadillac legnagyobb presztízsű modelljeibe szánják, ám Stephens szerint a hamarosan megjelenő roadster, az XLR motorházába nem fér majd el a motor, így egyelőre nem tudni, hogy mely modellekbe kerülhet be a nagy teljesítményű egység.

Stephens két másik motorcsaládról is szót ejtett: állítólag készül egy nagy teljesítményű, négy vezérműtengelyes, 24 szelepes, változó szelepvezérlésű V6-os motorcsalád, amelynek 2,8 és 3,8 liter közti hengerűrtartalmú változatai lesznek. Ennek a sorozatnak az első tagja egy 3,6 literes egység lesz, amely 255 lóerőt teljesít. A másik motorsorozat a hagyományos nyomórudas V6-osok újabb generációja, amelyben már alkalmaznak olyan technológiákat, mint a hengersor-kikapcsolás.