Elhunyt a hárompontos biztonsági öv feltalálója

2002.10.08. 14:22

 
   
   

Néhány hete szívroham végzett a 82 éves Nils Bohlinnal. A svéd tervező a Volvónál fejlesztette ki az új típusú, minden addiginál nagyobb biztonságot nyújtó biztonsági övet, amely ma a legtöbb országban már kötelező alapfelszerelés minden újonan forgalomba kerülő autón. Bohlin 1958-ban került a Volvóhoz, és 1959-ben már be is mutatták az új típusú biztonsági övet, amely nem sokkal később már a sorozatgyártású Volvo típusok mindegyikében megtalálható volt. A Volvo szerint Bohlin találmánya legalább egymillió emberéletet mentett meg. Biztonsági övekkel már korábban is kísérleteztek a gyártók, de a korábbi megoldások csak a medencénél rögzítették az utasokat, a középen elhelyezett csat pedig nagyobb sebességű ütközéseknél súlyos belső sérüléseket okozott.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.