Bemutatkozik az új Honda Accord kombi

2002.10.11. 12:59

 
   
   

A limuzin párizsi bemutatója után alig néhány héttel itt az Accord Tourer is. Az autó formaterve egyértelműen a négyajtósé alapján készült, de az összhatás mégis karakteresebb, amit a hátrafelé töretlenül emelkedő övvonal és az oldalablakok lendületes felső íve eredményez. Az Accord kombi olyan, mintha az Alfa 156 Sportwagont és a Honda Streamet keresztezték volna az Accord limuzinnal: elegáns, sportos, klasszikus arányú.

A megfelelő forma kialakítása mellett a Honda tervezői a praktikus megoldások kifejlesztésére is nagy gondot fordítottak. Az amúgy sem szűkös 576 literes csomagtartót a könnyen lehajtható hátsó üléseknek köszönhetően egyetlen mozdulattal 921 literesre lehet növelni, de a visszaalakítás sem bonyolultabb: az ülés ugyanúgy egyetlen lépésben alakítható vissza ülőalkalmatossággá. Emellett az üléstámla 60:40 %-os osztásának köszöngetően részlegesen is lehajtható. A másik különleges megoldás a motoros mozgatású csomagtér-ajtó, amely a kulcstartóról távirányítással is nyitható, de ugyanakkor persze lehetőség van a kézi működtetésre is. Az ajtó másik jó tulajdonsága, hogy a csomagtérrel azonos szélességű és meglehetősen alacsonyan kezdődik, így a csomagtér nagyon könnyen pakolható.

 
   
   

Az Accord Tourer műszaki téren megegyezik a limuzinnal, ugyanaz a két négyhengeres i-VTEC motor kerülhet a motorházába 2 illetve 2,4 literes hengerűrtartalommal, 155 és 190 lóerős teljesítménnyel. Emellett háromféle váltóval kínálják majd az autót: 5 és 6 sebességes manuális egységgel valamint egy kézzel is kapcsolható ötsebességes automatával. Emellett minden modellváltozatot felszerelnek ABS-el, elektronikus fékerő-elosztóval és a 2,4 literes változatokba a Hondánál VSA-nak keresztelt menetstabilizáló elektronika is bele kerül.

Az Accord Tourer először Japánban kerül forgalomba még az idén ősszel, Európában pedig valamivel a limuzin után 2003 tavaszán kerül a márkakereskedőkhöz.