Megújul a Toyota Avensis

2002.11.13. 12:01

 
   
   

Étvágygerjesztő előzetest tett közzé a Toyota jövő tavasszal érkező új modelljéről. A középkategóriás modell hű maradt az elődök hagyományaihoz: visszafogott külsejével, négyhengeres motorjaival és a vetélytársakéhoz hasonló méreteivel továbbra is az átlagot képviseli. Az új forma tetszetős, bár nem tartalmaz kirívó formai elemeket: a hangsúlyozottan íves tetővonal szép, de nehéz lenne ráfogni, hogy túl jellegzetes, és nagyjából ugyanez mondható el a Corollát idéző hűtőmaszkról és az autó egyéb részleteinek zöméről is.

 
   
   

Az enyhén emelkedő övvonal is csak arra elég, hogy az elődjénél egy hangyányival dinamikusabb hatást keltsen az autó, de sportosnak még a legjobb indulattal sem nevezhető. Az Avensis méretei viszont érzékelhetően növekedésnek indultak: a limuzin változat 110 mm-el hosszabb mint elődje, egész pontosan 4630 mm, ami elsősorban az utastérben hoz érezhető változásokat. Ezzel a Toyota helykínálat szempontjából is behozta a lemaradását a kategória vezető modelljeivel, a Mondeóval és a Passattal szemben, anélkül, hogy feszegetné a határokat.

 
   
   

Az Avensis állítólag sokat fejlődik a belső tér minőségét, vagy legalább is minőség-érzetét tekintve is, bár ezt képről nehéz megítélni. A motorválaszték viszont nem sokat változik: a bemutatókor a jelenlegi modellből már ismert 1,8 literes 129 lóerős és kétliteres közvetlen befecskendezéses 147 lóerős benzines négyhengeresekkel, valamint a D-4D modellekben jelenleg is bizonyító 116 lóerős kétliteres turbódízel motorral kerül forgalomba az autó. Később még két egység csatlakozik a sorhoz: egy katalizátoros dízelmotor, amely állítólag minden eddiginél tisztább üzemű lesz, és a Camryban is szolgáló 2,4 literes benzines motor, amely a csúcsmodellbe kerül majd.

 
   
   

A Toyota emellett csak a felszerelési lista néhány részletét tette közzé, így biztos, hogy minden autó két frontális, két oldal- , két függöny- és a vezető oldalán egy térdlégzsákkal érkezik, de a szériafelszereltség része lesz a CD-s audiorendszer és a légkondicionáló berendezés is. Az új Avensis további adatait és fontosabb tulajdonságait valószínűleg már csak a típus bemutatóján közlik, addig viszont még sokat kell aludni: az új modellt először jövő tavasszal láthatjuk élőben.