BMW: az elektronikáé a jövő

2002.11.13. 16:15

 
   
   

A bajorok jövőképében elektronikus segédpilóta figyelmeztetne a megfelelő sebesség betartására és segítene parkolni a következő évtizedek autósainak. Vagy legalábbis ezt sugallja a BMW X5 alapú ConnectedDrive tanulmány, amelyben a "hetedik érzékként funkcionáló" új rendszerek prototípusát bemutatták. Az ötletek elsőre elég szokatlannak tűnnek: az autó képes a kiszemelt parkolóhelyre a vezető beavatkozása nélkül beállni, valamint a navigációs rendszer adatai alapján képes felmérni az útviszonyoknak megfelelő sebességet és ennek megfelelően módosítja a pedálok lenyomásához illetve nyomva tartásához szükséges erőt. Emellett az autóban természetesen igen komplex és nagy tudású telematikus rendszereket találunk, amelyek a kommunikáció és navigáció számos formáját támogatják. A ConnectedDrive bemutatásakor a BMW hangsúlyozta, hogy a középpontban továbbra is a vezető áll, azaz nem céljuk csökkenteni a sofőr döntési szabadságát.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.