Geely Beauty Leopard: sportautó Kínából?

2002.12.30. 11:50

 
   
   

A Népi Kína legújabb terméke, a Szépséges Párduc a trombita-dizájn ékes példája: a tervezők megfújtak egy-két ötletet, beszereztek néhány japán és koreai alkatrészt, és megépítették saját sportautójukat. Tehették ezt abban a tudatban, hogy valószínűleg a típus egyetlen példánya sem jut el a Legnépesebb Ország határain kívülre. Az alapkoncepció hasonló az egykori első Ford Capri vagy Opel Manta modellekéhez: a sportos kétajtós karosszériába helyi gyártású 1,3 literes Toyota motor kerül, így az autó jobban néz ki mint ahogy megy. A gyártó 1,6 és 2 literes változatokat is ígér a későbbiekre.

 
   
   

A formaterv kétségtelenül érdekes, bár szinte minden részlete ismerős valahonnan. A hátsó rész kiköpött Toyota Supra, az orr a Nissan Silvia vonásait viseli, míg oldalról nézve az egyel korábbi Hyundai Coupé elrajzolt másolata köszön vissza. Az összhatás az egyediség hiánya ellenére határozottan tetszetős, a szellemiség pedig egyenesen félelmetes: néhány évtizede a japánok és a koreaiak is hasonlóképpen kezdtek hozzá a világ meghódításához.

 
   
   

Az autó felszereltsége - szintén ismerős távol-keleti vonás - meglepően gazdag. Nem csak CD-s rádiós hifi rendszert találunk az autóban, de mobiltelefont és GPS modult is, így a sofőr biztosan nem téved el még egy olyan hatalmas országban sem, mint Kína. Az Szépség kifejlesztésénél egyébként állítólag a Daewoo műszaki segítségét is igénybe vette a gyártó, amely eddig Mercedeseket idéző hűtőmaszkkal felszerelt régi Daihatsu Charade-ok gyártásával foglalkozott.

Forrás: autoindex