Puttonyt kap a Mercedes E osztály

2003.01.02. 12:37

 
   
   

Detroitban mutatkozik be az új Mercedes kombi, amelyben számos praktikus újítást vezet be a gyártó. A T-modell formaterve megtartotta a tavaly bemutatott limuzin változat alapvető erényeit: a puttony nem rontotta el a dinamikus vonalvezetést, így az újdonság jóval könnyedebbnek látszik az elődjénél.

A látszat persze csal: az új modell 3,2 cm-rel hosszabb mint a limuzin változat és 1,1 cm-rel túlnő az elődjén is, csomagtere pedig 690 literes, azaz 90 literrel nagyobb, mint a korábbi E osztályú kombié. Az összes hátsó ülés lehajtásával 50 liter híján két köbméter hellyel gazdálkodhat a jármű tulajdonosa. A rakodást az EASY-PACK fantázianéven emlegetett megoldás-csomag segíti, amely a gombnyomásra nyíló hátsó ajtót, a néhány egyszerű mozdulattal több részletben lehajtható hátsó üléstámlákat, a csomagok rögzítésére és elkülönítésére szolgáló sínekből, karabínerekből, szíjakból és teleszkópos rudakból álló rendszert valamint a külön megrendelhető, rakodáskor 40 cm-t hátramozduló csomagtér-padlót foglalja magában. A széleskörű használhatóságot segíti elő az 575 kg-os terhelhetőség is.

Az E osztály kombi változatát hátul szintszabályzó funkciójú légrugókkal is felszerelik, így az autó viselkedése terhelés alatt kevésbé változik meg és attól sem kell tartanunk, hogy a telepakolt kombi alja leér egy-egy fekvőrendőrnél vagy nagyobb úthibánál.

 
   
   

Természetesen ehhez a modellhez is megrendelhető a teljes légrugós felfüggesztés, amely nem csak a hasmagasságot tartja állandó szinten, de az autó rugózási és csillapítási jellemzőit is az útviszonyokhoz igazítja.

A motorpaletta eleinte hat egységből áll majd: a benzinesek között egy 1,8 literes 163 lóerős feltöltős négyhengerest, valamint egy 2,6 és egy 3,2 literes V6-ost találunk (E200 KOMPRESSOR, E240 és E320) , a dízelmotorok kedvelői pedig 2,2, 2,7 és 3,2 literes CDI egységek közül választhatnak. Az új E osztályú kombi forgalmazása tavasszal kezdődik, a hírek szerint a limuzinnál kb. 3.700 euróval azaz átszámítva mintegy 850.000 forinttal magasabb áron.