Chevrolet SS: családi álomautó teljesítmény-őrülteknek

2003.01.07. 15:32

 
   
   

Első pillantásra alig hihető, hogy a vörös autócsoda családi kirándulásra is alkalmas. A Chevrolet tervezők megvalósult álma lágy és dinamikus vonalaival akár olasz sportkocsinak is elmenne, egyedül a viszonylag hosszú tengelytáv és a négy oldalajtó zavarja a képet. A dinamikus vonalvezetés azért is furcsa, mert a GM tervezői az utóbbi években inkább szögletes formákban gondolkoztak, és bár hallottuk, hogy az új termékfejlesztési alelnök, a legendás Bob Lutz nem örül ennek, senki nem számított ekkora fordulatra.

 
   
   

Az autó egyetlen részlete a jelvényen kívül, amely sejteni engedi, hogy egy Chevrolet-vel állunk szemben, az autó hűtőmaszkja, amely a megboldogult Camaro második szériáját idézi. A karcsú vonalak szinte feledtetik a nézővel - különösen ha csak képen látja az SS-t, hogy egy igazi full-size limuzint lát, egyedül talán az elöl 21, hátul 22 hüvelykes keréktárcsák mutatják az autó igazi méreteit.

 
   
   

A sportos külső persze nem érne sokat a megfelelő műszaki tartalom nélkül. Az SS - azaz Super Sport - e tekintetben sem okoz csalódást. A hajtóerőt a Chevrolet klasszikus Small Block családjából származó hatliteres V8-as adja, amely 430 lóerőt képes a hátsó kerekekre szabadítani. Egyetlen részlet zavarja az összhatást: a Hydra-Matic 4L65 típusú hagyományos négysebességes automataváltó talán nem a legideálisabb partner a száguldozásra, bár ekkora teljesítmény-tartaléknál

 
   
   

majdnem mindegy hogy melyik sebességben kezdjük a gyorsítást. A futómű viszont szintén lehetőséget ad a sportos vezetésre: a független, keresztlengőkaros felfüggesztések az állítható csillapítású lengéscsillapítókkal kombinálva a cég szakemberei szerint akár közúton akár versenypályán megállják a helyüket.

Az SS tanulmány az alkotók szerint azért született,

 
   
   

hogy megmutassa, a Chevrolet képes a klasszikus amerikai izomautók hagyományai szerint autót építeni, és egyben kijelölje az utat a márka jövőbeli sportos modelljei számára. Ezek után csak reménykedhetünk, hogy sikerül minél többet átmenteni az SS tulajdonságaiból a jövő szériakocsijaiba...