100 éves a Buick

2003.01.10. 13:53

 
   
   

A Fordon kívül a Buick is száz éves lesz az idén, ennek megörökítésére pedig egy centenáriumi modellt, a Centieme-et készítettek. A koncepciót, a manapság szokásos módon több kategória vegyítésével hozták létre, így alakult ki a hatszemélyes luxuslimuzin-hobbiterepjáró keverék. A formatervet a Bertone stúdió készítette, de a hosszú tengelytávú, rövid túlnyúlásokkal rendelkező 22 inches felniken gördülő monstrum igazi vaskos és elegáns amerikai autó lett.
A koncepció középpontjában a kényelem áll: a három sorban elhelyezett ülések minden irányban és módon állíthatók, kartámaszokkal és mozgatható asztalokkal felszerelve, a szórakoztatásról DVD-rendszer gondoskodik. A beltérben bőr, fa és alumínium betétek dominálnak.
A Centieme mozgatásán egy 3,6 literes V6-os motor dolgozik 400 lóerős teljesítménnyel, ami négyfokozatú automataváltón keresztül hajtja mind a négy kereket. A kerekek között elektronika osztja el a nyomatékot a megfelelő mértékben, ennek ellenére az autót nem igazán csapatásra tervezték.
A Centieme biztosan nem kerül sorozatgyártásba, ennek ellenére egyes megoldásaival találkozhatunk majd a jövőbeli Buick modelleken.