Az első gyári golyóálló Lincoln

2003.01.23. 13:54

 
   
    A képen jól látható a szélvédő vastag üvegezése

A Ford luxusmárkája bemutatta az első sorozatgyártású páncélozott modelljét, a Town Car BPS-t. Az autó nevében szereplő BPS betüszó a Ballistic Protection Series, az Ballisztikusan Védett Sorozat kifejezés rövidítése.

A Lincoln ezzel az autóval az átlagos páncélozott modelleknél magasabb biztonsági szintet ígér a kategóriában megszokotthoz képest alacsony áron, ami annak köszönhető, hogy az autó nem utólagos átalakítás során válik golyóállóvá, hanem eleve a személyvédelem szempontjainak figyelembe vételével készül. A cég azért választotta a modell alapjául a Town Car modellt, mert a speciális karosszériát sokkal egyszerűbb volt a különálló alvázra felépíteni. Az egykor egyeduralkodó alvázas felépítés az amerikai személyautók közül ma már egyedül a Town Carra, valamint testvérmodelljeire, a Mercury Grand Marquis-ra és a Ford Crown Victoriára jellemző.

A BPS páncélzata a gyártó szerint nem csak a pisztolylövedékek, de viszonylag nagy energiájú puska- és géppisztoly-lövedékek ellen is védelmet nyújt. A páncélzat kerámia, speciális nagy szilárdságú acél és karbon-aramid szövet kombinációjából áll, az ablaküvegek pedig kétszer olyan vastag golyóálló üvegből készültek, mint az a konkurens modelleken megszokott. Ezen felül az autót speciális, öntömítő biztonsági üzemanyagtartállyal és defekt-biztos gumiabroncsokkal is felszerelik. Az utóbbiak a speciális betétnek köszönhetően 50 km-en át garantáltan használhatók légnyomás nélkül 50 km/h sebességgel haladva.