Bemutatkozik a Mercedes CLK kabrió

2003.02.05. 13:47

 
   
   

Genfben láthatjuk először élőben a Mercedes új modelljét. A CLK nyitott változata - ahogy arról már korábban hallani lehetett - hagyományos vászontetőt kap, de a tervezés során a Mercedes szakemberei igyekeztek ennek a megoldásnak minden előnyös tulajdonságát kiaknázni. Ezt mutatja az autó légellenállási tényezőjének 0,3-as értéke, amely sok zárt autónak is dicsőségére válna, valamint a korábbi modelléhez képest 40 literrel nagyobb, a tető nyitott állapotában is 390 literes csomagtér. A tető további vonzó tulajdonsága, hogy távirányítással is működtethető, menet közben pedig igen alacsony szélzajt kelt. A csukott CLK-hoz hasonlóan a Cabrio is nagyobb lett, mint az elődje, így négy személy számára jóval kényelmesebb elhelyezést biztosít.

A CLK kabriót kizárólag benzinmotorokkal szállítják, méghozzá ötfélével, amelyeket a zárt változatból már ismerhetünk. A paletta a CLK 200 COMPRESSOR 1,8 literes 163 lóerős feltöltős, kiegyensúlyozó tengelyes négyhengeresével kezdődik, majd két V6-os következik 2,6 és 3,2 literes hengerűrtartalommal és 170 illetve 218 lóerő teljesítménnyel. A legdrágább változatokba 5 literes 306 lóerős vagy 5,5 literes AMG által tuningolt 367 lóerős V8-as kerülhet.

Az autó karosszériáját természetesen alaposan megerősítették, ami így az elődmodellel összehasonlítva mintegy 12 %-kal lett merevebb. Az autó további újdonságainak nagy részét a csukott CLK-ból már ismerhetjük, talán csak a THERMOTRONIC fantázianevű automatikus klímaberendezés érdemel szót, amely automatikusan alkalmazkodik a tető állapotához és a napsütés mértékéhez. A Mercedesnél azt várják az új CLK Cabriótól, hogy túlszárnyalja majd az elődmodell eladásait, amelyek az 1998-as bemutató óta elérték a 110.000 példányt.