A Hyundai csoport kiszáll az autós üzletágból

2000.08.22. 19:42

A Hyundai csoport már régóta tervezte az autós részlegből való kivonulását, hogy így stabilizálja a fennmaradó rész anyagi hátterét. Korábban, a Daimler-Chrysler 10%-os részvényvásárlása idején ugyan elhallgattak ezek a hangok, ám mostanra bizonyossá vált, hogy az alapító, a több mint 80 éves Chung Yu-yung a Hyundai Motor-ból általa birtokolt 9,1% egy részét, 6,1%-ot felkínál eladásra, a pénzből pedig más, eladósodott részlegeket támogatnak.
Eddig úgy volt, hogy a hitelezők vásárolják meg a részesedést, ám az előnytelen feltételek miatt - a hitelezők túl sok kedvezményt kértek volna - úgy tűnik inkább, külföldi befektetőknek adnák el a részvényeket. A Daimler-Chrysler-Mitsubishi páros már jelenleg is 14.8%-os tulajdonosa a Hyundai Motor-nak, ám Chung és családja eddig összességében többségi tulajdonosa volt a cégnek. Az üzleti háttér átlátását megnehezíti, hogy a Hyundai, mint családi vállalkozás, több kézben van, ám a rokoni szálak kibogozása meglehetősen nehéz, így nem könnyű megjósolni, hogy a Chung család a tranzakció végrehajtása után is többségi tulajdonos marad-e (valószínűleg igen), netán átkerül a kormányrúd a Daimler-Chrysler kezébe.
A Hyundai vezérigazgatója, Chung Mong-koo, az alapító fia (4% részesedéssel) úgy véli, hogy a német-amerikai gyáróriás és családja közt teljes az összhang, együtt pedig biztos a helyzetük. A fő hitelező, az állam már áldását adta az eladásra, melynek összértéke több mint 200 millió dollár.