Itt a második Toyota Prius

2003.04.17. 10:21

[New York Auto Show] A Toyota felújította és új karosszériába költöztette úttörő hibrid hajtásláncát. Az egykori világszenzáció, az első nagy sorozatban gyártott hibridhajtású személyautó felett az 1997-es bemutató óta eljárt az idő, és az első komoly konkurens is megérkezett, így a japánok elkészítették az utódmodellt.

 
   
   

A Toyota továbbra is a nagyobb ellenállás felé halad: ahelyett, hogy egy létező modellt alakítottak volna át, ahogy azt a Honda tette a Civic IMA típussal, inkább vadonatúj autót terveztek. Az új Prius ötajtós karosszériát kapott, amely felépítésében a kompakt egyterűekre emlékeztet, de azoknál alacsonyabb építésű. A forma - hála a lendületes tetőívnek - jellegzetes, messziről felismerhető, bár érzésünk szerint az egyediség a hátsó utasok fejterének rovására megy. Széltében és hosszában viszont bőségesebb lett a helykínálat, ami egyebek közt a 15 cm-es tengelytáv-növekedésnek köszönhető.

A Prius legfontosabb újdonsága azonban nem is az új karosszéria, hanem a nagyobb hatásfokú hajtáslánc. Az elektromos rendszer a korábban használt 300 helyett 500 volton működik, a beépített villanymotor a korábbi 44 helyett 68 lóerős lett, a benzinmotor pedig 78 lóerős. A rendszer összteljesítménye 85 km/h felett eléri a 113 lóerőt. Ezzel az autó gyorsulása 0-ról 100 km/h-ra 10 másodperc körül alakul a korábbi 13 másodperces érték helyett, és a rendszer nagyobb hatásfokának köszönhetően az autó átlagfogyasztása is észrevehetően csökkent, bár erről pontos adatokat egyelőre nem találtunk.

A Prius egyéb műszaki megoldásait is a kor színvonalára hozták a Toyota mérnökei, így kulcsnélküli indító és ajtónyitó rendszerrel látták el az autót, amely szokás szerint egy zsebben hordott kártyával működik. Kibővítették az autó alapfelszerelését is: most már nem extra az ABS, az elektromos ablakemelő és a központi zár.

Az új Prius-t az elődjéhez hasonló áron - az Egyesült Államokban 20 000 dollár körül - forgalmazzák majd, és évente mintegy 36.000 példány eladását tervezik.