Új utastéri légszűrő a Volvótól?

2003.05.12. 15:33

 
   
   

Lapértesülések szerint a Volvo egyfajta beépített gázálarcon dolgozik, amely hatásfokát tekintve jobb, mint bármely, autóban jelenleg alkalmazott pollen- vagy szagszűrő. Az új eszköz állítólag olyan szuroket tartalmaz, mint amilyenek a katonai gázálarcban is találhatók, azaz még erősen füstös, kormos vagy más módon szennyezett külső levegőt is képes megtisztítani. A szűrő tisztításához egy automatikus eljárást dolgozott ki a svéd gyártó: kétnaponta felhevítik a szűrőrendszert, amelyből a kiégetett szennyező anyagok a kipufogórendszerbe, onnan pedig az autó katalizátorába jutnak. Így ártalmatlanul, nitrogén, víz és szén-dioxid formájában kerülhetnek vissza a környezetbe. Ráadásul a rendszer az autó álló helyzetében is működik, folyamatosan tisztítva a jármű belső terének levegőjét: ilyenkor egy kis elektromos ventillátor nyomja át a levegőt a szűrőrendszeren. Az új szűrőrendszer egyetlen nagy hátránya, hogy a jelenlegi modellekben egész egyszerűen nem jut számára hely, az autók áttervezése viszont nem érné meg a Volvónak, úgyhogy valószínűleg a ma futó típusok felváltásával párhuzamosan lassan válik a svéd autók alapfelszerelésének részévé.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.