Vauxhall VX Lightning: új Opel roadster brit köntösben?

2003.05.13. 11:24

 
   
   

A Vauxhall centenáriuma alkalmából mutatták be a Pontiac Solstice átalakított változatát. Az orrmotoros roadster különös egyveleg: a karosszéria élei és a fényszórók formái az Angliában Vauxhall VX220 néven árusított Opel Speedstert idézik, az autó orrát díszítő csúcsára állított háromszög formájú nyílás és az azt kiegészítő légbeömlők viszont az Alfa Romeo korábbi típusait juttathatják az eszünkbe.

 
   
   

Az összhatás sokat sejtető, és ez szerencsére nem is átverés: az autó orrában a jól ismert 2,2 literes ECOTEC motor feltöltős változatát találjuk, amely 240 lóerejével és 305 Nm-es maximális forgatónyomatékával "több mint elég" a 4,1 méter hosszú, 1,808 m széles és 1,14 m magas jármű 1318 kg-nyi tömegének dinamikus mozgatásához. Az alumínium alkatrészekből álló futómű, a hátsókerék-hajtás, az elöl 19, hátul 20 hüvelykes könnyűfém felnik és az 50:50 %-os súlyelosztás a tengelyek közt ideális sportkocsit sejtet, de a GM szakemberei még mindig nem vallottak színt.

 
   
   

Egyelőre csak annyit mondtak, hogy nincsenek konkrét terveik a VX Lightning gyártására, de természetesen figyelemmel kísérik a fogadtatást. Egyes pletykák szerint azonban ez az autó szinte megegyezik a Vauxhall, illetve az európai kontinensen forgalmazott testvérmárkája, az Opel következő sportkocsijával, amely a Lotus Elise alapú Speedster/VX220 párost válta majd fel valamikor 2004 körül.