Zsákutcába jutott GM fejlesztések

2003.06.26. 15:23

 
   
   

Feladták a benzinnel működő üzemanyagcellás jármű tervét. A GM kutatási részlege felhagy azokkal a kísérletekkel, amelyek a hidrogénnek az autóban való előállítását célozták. Az óriásvállalat csaknem három éve kezdett fejleszteni egy olyan szerkezetet, amely valamiféle folyékony kőolajszármazék - jellemzően egy speciális benzintípus - bontásával állít elő hidrogént az üzemanyagcellák hajtására, és el is készült egy prototípus, a Gen III, amely így működött. A baj a Chevrolet S10 alapú járművel az volt, hogy a benzinbontó szerkezet az üzemanyagcellával és az akkumulátorokkal együtt a motorházon kívül a kisteherautó fél platóját elfoglalta, miközben az egész rendszer összesen 33 lóerőnyi teljesítményt volt képes leadni. A fejlesztést végző szakemberek szerint a méret problémáját egyelőre reménytelen megoldani: ha sikerülne, a szerkezet akkor is túl bonyolult és drága lenne a sorozatgyártáshoz. A GM a jövőben a hidrogéntároló rendszerek tökéletesítésére és stabilan telepített benzin-hidrogén átalakítók fejlesztésére összpontosít, amelyek a benzinkutak mellé telepítve ugyanúgy segíthetnek megoldani a hidrogén-tankolás problémáját, ahogy az autóba épített változat tette volna.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.