Előkerült Emily húga

2003.07.17. 15:34

 
   
   

Ha esetleg valaki nem ismerné Emily-t, ő a Rolls-Royce-ok orrán több mint kilencven éve trónoló szárnyaló angyalka. Ennél is kevesebben vannak azonban, akik tudtak Emily húgáról, és még kevesebben, akik látták is őt.
1910 körül a Rolls-Royce főnöke, Claude Goodman Johnson megbízást adott Charles Sykes szobrásznak, hogy készítsen az autók orrára valami elegáns és egyedi jelvényt, persze az igazgatótanács választani akart, így minimum két szobrot kellett megformáznia. A vezetők Emily-t választották, Sykes egy barátjának adta a másik szobrot. Az ő fia hozta most nyilvánosságra a szobrocska létezését.
Stephen Vokins, elismert autóipari történész lelkesedett a lelet felbukkanása kapcsán:
"Ez egy rendkívüli darab, minden bizonnyal kész mű, nem pedig egy félbehagyott munka. Hogy a zsűri miért a másikat választotta, senki sem tudja, de elképzelhető, hogy a szobor feje felett kiemelkedő lepelszerű rész túlzott szélzajt okozott, ez pedig egy Rollsban soha sem volt igazán kívánatos jelenség."
A szobrok eredeti modellje Eleanor Thornton volt, aki lelkes autógyűjtő és Rolls-tulajdonos, Lord Montagu of Beaulieu személyi asszisztenseként szolgált akkoriban.
A szobrocska év végéig a beaulieu-i Nemzeti Motor Múzeumba kerül, majd elárverezik. Értékéről egyelőre becslések sincsenek, de az biztos, hogy a gyűjtők nem fogják sajnálni a súlyos fontokat az autós történelem eme ritka, egyedi, és igazán különleges darabjáért.

forrás: AutoExpress