Új Volvo S40: az első információk

2003.08.25. 20:23

Nem kell tovább várnunk: megérkeztek az első képek a legkisebb Volvo újabb generációjáról. Az új S40-es, amelyről köztudomású hogy a Ford Focus C-Max-ban és a Mazda3-ban használt padlólemezére épül, a képek tanúsága szerint egyáltalán nem mutat közös vonásokat ikertestvéreivel, pusztán a méretei árulkodnak a kompakt rokonságról.

Korábban nehezen tudtuk elképzelni, hogy hogyan lehet ekkora méretben a márka arculatához jól illeszkedő Volvót előállítani: a korábbi 3-es és 4-es sorozat a maga idejében erősen kilógott a korabeli Volvók közül, míg az eddig készített S40-es egy fél számmal nagyobbnak látszik a kompakt kategóriánál, akár csak testvére, a Mitsubishi Carisma. Úgy tűnik, a Volvónál sikerült megoldani a problémát: az új S40-es gyakorlatilag egy az egyben az S80-as vonásait örökölte, de sikerült becsempészni a formatervbe valamit az S60-as lendületességéből is, amivel a formatervezők képesek voltak valamiféle izmos mokánysággá alakítani a "szegény rokonoktól" örökölt zömök arányokat.

Ami a méreteket illeti, ahogy azt a rövid orr- és farrész miatt hatványozottan látni is, az autó minden irányban nőtt, csak hosszában lett kisebb. A 4468 mm-es hossz pontosan 48 mm-el kevesebb, mint az előd hasonló adata, ugyanakkor a tengelytáv 78 mm-el, 2640 mm-esre nőtt, a szélesség 54 mm-el lett több (az új adat 1770 mm) és az autó magasabb is lett 44 mm-el (a végeredmény 1452 mm). Így fordulhat elő, hogy az új modell a képek láttán felbukkanó érzéseink ellenére valóban minden téren tágasabb lehet, mint elődje volt, ahogy azt a Volvo sajtóközleménye hangsúlyozza is.

Az S40-est kezdetben kizárólag öthengeres benzinmotorokkal készítik majd, amelyek közül a legerősebb a T5 jelzésű csúcsmodellbe kerülő 220 lóerős turbófeltöltéses változat lesz. Az egyetlen kivételt a PSA és a Ford közösen kifejlesztett négyhengeres kétliteres turbódízel motorja jelenti, amely 136 lóerős. Az autóból készül két- és négykerék-hajtású változat is, az utóbbi egyelőre csak hatsebességes manuális váltóval. A Volvo S40-es a belgiumi Gentben készül majd évi 70.000 példányban. A forgalmazás már az idén megkezdődik Svédországban, a többi piacra azonban csak 2004-ben kezdik szállítani. Ekkorra megjelennek a négyhengeres benzinmotorokkal felszerelt változatok is. A következő bemutatásra váró típusváltozat, a V50 kombi a gyár közlése szerint szintén 2004 első felében érkezik.