Bufori La Joya: maláj luxusautó Magyarországról?

2003.09.22. 12:26

Frankfurtban mutatták be az európai közönségnek a Bufori nevű kis manufaktúra legújabb sportkocsiját. A La Joya nevű jármű sajátos egyveleg: a szénszálas műanyag karosszéria formája az 1930-az évek "csőrös" sportautóit idézi, bár nem másolata egyetlen régi autónak sem.

A kétüléses utastérben a legjobb anyagokkal találkozunk: a bőr a legnevesebb brit beszállítóktól származik, a fabetétek valódiak, a műszerfalon pedig még némi 24 karátos arany is felfedezhető. A belsőben csupán a kisméretű kormány és a kiváló tartású állítható Recaro sportülések jelzik, hogy ez a négykerekű bizony a 21. század terméke.

A La Joya igazi meglepetése azonban a lemezek alatt lapul: az ideális súlyelosztás érdekében a Hyundai alkatrészraktárából származó 2,7 literes V6-os motor közvetlenül a hátsó tengely előtt, foglal helyet, fittyet hányva a klasszikus autóépítés hagyományainak. A 188 lóerős motor egyébként elég jól mozgatja a több mint 1,2 tonnás autót: a gyorsulás 0-ról 100 km/órára mindössze 6,7 másodpercet vesz igénybe, és a La Joya akár 220 km/h-val is száguldhat. Persze mindez el is várható egy durván 25 millió forint értékű, praktikusan alig használható járműtől. Később állítólag lesz egy feltöltős motorral felszerelt kb. 300 lóerős változat is, amely valamivel több pénzért még sokkal gyorsabb haladást tesz lehetővé.

Mindez persze aligha volna érdekes, hiszen a típusból mindössze néhány száz fogy egy évben, de a legfrissebb hírek szerint az ausztrál eredetű és jelenleg maláj zászló alatt működő kis cég éppen Magyarországot szemelte ki egy új összeszerelő üzem létrehozására, ahonnan az európai piacot szeretnék ellátni autókkal. A részleteket egyelőre nem ismerjük, de a pletykák szerint az új üzem már 2004 folyamán megkezdheti működését.